Судан разделя държавата от религията

OFFNews 29 март 2021 в 11:41 3029 0

Снимка pixabay

Суданското правителство и голяма бунтовническа група от южните планини Нуба подписаха в неделя документ, който проправя пътя за окончателно мирно споразумение, като гарантира свобода на вероизповедание на всички и същевременно разделя религията и държавата.

Подписването e решаваща стъпка в усилията на правителството, начело с генерал Абдел Фатах ал-Бурхан, за постигане на споразумениe с бунтовническите групи из цялата страна и прекратяване на десетилетията конфликти, довели до разселването на милиони и стотици хиляди жертви.

Миналата година Судан подписа мирно споразумение с много групи, включително от западния регион Дарфур.

Но ключовата фракция на Народното освободително движение на Судан-Север (SPLM-N), водена от Абделазиз ал-Хилу, не се присъедини към миналогодишното споразумение, защото се придържаше към искането си Судан да се откаже от шериата и да стане светска, демократична държава.

Законът за шериата е наложен за първи път в Судан през 1983 г. и се поддържаше от сваления от власт президент Омар ал-Башир по време на 30-годишното му ислямистко управление.

Така наречената „Декларация на принципите“, подписана в неделя в столицата на Южен Судан Джуба между Судан и бунтовническата фракция, означава, че вече могат да започнат преговори за окончателно споразумение.

В декларацията се посочва, че и двете страни са съгласни за „създаването на гражданска, демократична федерална държава в Судан, в която свободата на религията, свободата на убежденията и религиозните практики и вероизповедание ще бъдат гарантирани за всички суданци чрез разделяне на идентичността на култура, етническа принадлежност и религия от държавата."

„Никому не трябва да се налага религия и държавата няма да приема официална религия“, се казва в декларацията, без да се уточнява, че Судан ще се превърне в светска държава, спорен въпрос в прехода на страната.

Аман Амум, генералният секретар на SPLM-N, заяви пред Ройтерс в неделя, че постигането на консенсус относно ролята на религията в политиката на Судан е пробив, който сега ще ускори преговорите за окончателно мирно споразумение.

Сега Судан „прие отделянето на религията от държавата“, каза Амум.

Не беше ясно дали военните на Судан, които управляват правителството съвместно с цивилна изпълнителна власт, ще подкрепят подобни действия след години на подкрепа на ислямистите.

Гражданският премиер Абдала Хамдок подписа подобна декларация с ал-Хилу миналата година.

Судан е разтърсван от конфликти в продължение на десетилетия. След като богатият на петрол юг се отдели през 2011 г., икономическа криза подхрани протестите, които доведоха до свалянето на Башир през 2019 г.

SPLM-N работи в регион, населен от християни от малцинствата и последователи на африканските вярвания, които се оплакват от продължителна дискриминация при управлението на Башир.

Амум заяви пред Ройтерс, че двете страни ще започнат преговори по други въпроси като споделянето на властта и съдбата на бойците.

След подписването в неделя само една бунтовническа група - фракция на Армията за освобождение на Судан (SLA) - остава основното предизвикателство за сигурността на правителството в Хартум.

Водена от Абдел Уахед ел-Нур, SLA е активна в Джебел Мара в района на Дарфур.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови