Quantcast

Сражения са започнали на летището в Донецк

ОFFNews Последна промяна на 10 юли 2014 в 20:58 1192 10

Снимка Reuters

В района на летището на Донецк са започнали боеве, кметството се обърнало към жителите на околните домове да не излизат на улицата, съобщава сайтът на градския съвет.

През изминалите почивни дни опълченците бяха принудени да отстъпят от Славянск към Донецк и Луганск, от продължаващата офанзива на украинската армия, съобщават от Ройтерс. 

Въпреки връщането на територии обаче украинските войски претърпяха още загуби. Още трима военнослужещи са убити вчера вечерта. Така черната статистика от началото на конфликта включва повече от 200 убити войници, както и стотици цивилни и бунтовници.

Днес военнослужещи на украинската армия концентрират тежко въоръжение близо до района на град Крим.

Движение на военна техника било фиксирано в село Стрелковое, където украински военни изпращат бронетранспортьори, реактивни системи за залпов огън от типа „Град” и зенитно-ракетен комплекс (ЗРК) от класа „Оса”. 

ЗРК „Оса” е предназначен за контрол на въздушното пространство. Системата може да открива цели и с помощта на четири управляеми ракети да унищожава авиация на противника. „Град” също е предназначен за унищожение на наземни цели - на жива сила и на небронирана техника.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11.07 2014 в 19:43

узурпатори това им е останало в наследство от сталин

11.07 2014 в 03:21

От месни консерви до бронежилетки: Кой подпомага украинската армия?
14:17 | 20.06.2014 | 2141 прочитания | Темур Кигурадзе, ББС


Пред портала на учебния център към МВР на Украйна край Киев е спрял лек товарен автомобил. Зад кабината са струпани консерви задушено, сокове, дюшеци, спални чували. Всичко е купено и събрано от активисти доброволци. След минути пускат колата да влезе - свикнали са вече с такива пратки, идващи в украинските военни поделения по няколко пъти на ден.

Помощта за бойците е докарала жена на средна възраст. Представя се като Лариса и добавя, че не представлява никакви организации или партии. Лариса и нейни познати са събрали пари и са купили каквото смятат за необходимо.

"Самите ние не можем да тръгнем на бой, тези момчета отиват на война вместо нас, заради нас. Поне да им помогнем с храна и облекло", казва Лариса. Активистите като нея са хиляди из цялата страна. Носят най-различни неща, от консерви и мокри кърпички до бронежилетки - украинските военни и частите от МВР имат нужда от всичко.

Веднага след смяната на властта и началото на конфликта в югоизточните региони украинците развиха широка кампания, събирайки средства за въоръжените сили. По данни на министерството на отбраната само в официалната му сметка са преведени до началото на юни над 11 милиона долара от дарения.

С тези пари се купуват екипировка, принадлежности, провизии - неща, каквито би трябвало войските да имат, но по ред причини не разполагат с тях.

Масовите съкращения

Въоръжените сили на Украйна са създадени през 1991 г. След разпадането на Съветския съюз страната остава с огромни количества бойна техника и няколко големи военнопромишлени предприятия. Към началото на 90-те армията наброява над 700 000 души личен състав.

Оттогава всяка година се правят съкращения във войската, а техниката се бракува или се продава в чужбина. Според военния експерт Григорий Перепелица съкращенията стават особено масови през управлението на президента Янукович.

По думите на експерта се признава дори официално, че въоръжените сили е трябвало да подсигуряват една трета от военния бюджет с разпродажба на имущество.

"Властите смятаха армията за свой собствен супермаркет, от който могат да разпродават каквото им скимне. Заради тоталната корупция към началото на конфликта с Русия армията на практика бе небоеспособна, с изключение на няколко аеромобилни подразделения", посочи той за руската редакция на ББС.

След смяната на властта гражданското общество в Украйна усети, че носи отговорност за своите въоръжени сили. Това доведе до нещо уникално - армейско снабдяване чрез доброволни дарения, отбеляза Перепелица.

Закупки без бюрокрация

Костянтин Островски е сред доброволците, които събират средства и купуват необходимото за нуждите на войската. Костянтин и съратниците му предпочитат да вземат нещата в свои ръце, а не само да пращат пари в сметката на министерството.

По думите му не става дума за недоверие - при все че има въпроси около харченето на средствата. Въпросът е, че официалните структури са твърде тромави като закупчици.

Бюрократични пречки не дават възможност необходими на военните стоки да бъдат купувани без публични търгове и ред други процедури, казва активистът. Затова Костянтин и другарите му сами купуват храни и техника, после сами ги доставят в поделенията, които имат нужда.

"Тези момчета днес са на фронтовата линия и не могат да чакат, докато Върховната рада одобри закупуването на необходимите доставки. Нямат трите месеца, нямат и един дори", обяснява той.

Костянтин става доброволец малко след като Русия присъединява Крим. Негов познат му разказва за положението в една от украинските танкови бригади, прехвърляна в източните региони.

"Момчетата вече бяха поели натам, а на практика нямаха нищо. Нямаха на какво да спят, нито ядене, нито дреха да сложат на гърба си, камо ли бронежилетки и специално оборудване", спомня си той.

По думите на активиста отначало храната и парите били събирани от приятели и познати, после доброволците ги откарвали със собствен превоз в нуждаещи се поделения. След като обаче апелът за подпомагане на военните бил публикуван в социалните мрежи, проектът добил съвсем различни мащаби.

Според Костянтин Островски само през първите два месеца на войската е била осигурена помощ за над два милиона гривни.

Стотици инициативни групи

Дарения за армията правят най-различни хора - от студенти до едри бизнесмени, казва Островски. Проектът се отчита за всяка изхарчена гривна.

"У мен не остава нито копейка от събраните пари, не си позволявам и един резервоар да заредя, та да обикалям по покупки. Нали с тия пари може да купим още някоя консерва месо
или един кат униформа", допълва той.

Отначало доброволците сами избирали къде да насочат помощта - научавали от познати за нуждаещи се поделения, търсели връзка с тях. После военните, разбрали за акцията, ги издирвали сами. Сега министерството прави опити да канализира дейността, за да изпрати помощи там, където нуждата е най-силна.

Островски и другарите му съвсем не са единствени, дори не са най-голямата инициативна група в помощ на войската. Такива групи има стотици, даже хиляди в Украйна според местни аналитици. До голяма степен благодарение на тях бойците от предната линия носят службата, без да се тревожат дали ще спят под открито небе или в палатка.

Хора от фондовете изтъкват, че тези инициативи са само временен изход от положението. Те не могат и не бива да заместват официалните доставки за армията.

Като страничен ефект от доброволческите усилия в украинските поделения се срещат днес най-разнообразни униформи и оборудване. Също и техника: оптичните мерници, уредите за нощно виждане навсякъде са различно производство. Щом приключи специалната операция в източните региони, армията трябва да се залови с подбор и унификация на екипировката, смята Костянтин Островски.

Потвърждение за думите му е примерно батальонът "Донбас", една от най-известните доброволчески части в Украйна. Освен че включва единствено хора, пожелали да участват в югоизточния конфликт, той се подсигурява на практика изцяло чрез дарения.

Разнообразието и чуждият опит

В центъра за подготовка край Киев, където тренират бойците от "Донбас", многообразието бие на очи: един е облякъл униформа на британски морски пехотинец, друг - на Бундесвера.

Според самите войници най-много си патят "каръците" с униформи, ушити в Украйна - те направо се разпадат в ръцете им.

"Донбас" вече има всичко необходимо, изтъкват момчетата в учебния лагер. Командирът им Семьон Семьонченко впрочем не пропусна да напомни на украинските власти, че са обещали на батальона нова техника, каквато в "Донбас" са виждали само отдалеч.

Семьонченко изтъкна пред ББС, че именно доброволци като тези от неговия батальон ще са гръбнакът на новата украинска армия - а тя ще се гради според него де факто от нулата. "Трябва да вземаме пример от всяка добре развита чужда армия. Да намалим брънките в командната верига, бюрокрацията.

Имаме нужда от ново оборудване, безпилотни апарати, трябва да наблегнем на разузнаването. И най-важното - корупцията. За да я изкореним, е потребна политическата воля на държавния глава, защото във въоръжените сили вече всичко е изгнило", заяви Семьонченко.

С командира на "Донбас" задочно се съгласи и Григорий Перепелица. "Съветският генералитет, оглавяващ днес украинската армия, излезе неспособен да решава бойни задачи, да организира отбраната. Затова тъкмо такива доброволчески териториални батальони като "Донбас" ще станат основа на новите въоръжени сили на Украйна", каза експертът.

http://www.mediapool.bg/ot-mesni-konservi-do-bronezhiletki-koi-podpomaga-ukrainskata-armiya-news221726.html

11.07 2014 в 02:45

САЛО УРОНИЛИ!

11.07 2014 в 01:33

напоследък не само червените тролове са се задеийствали, но и шефът им Лавров заплашва Украйна с ядрено оръжие - в случай, че Украйна била започнела война за връщане на Крим.

Това е много интересно на фона пълното поражение на "титушките" и "зелените човечета" в Славянск, започващата украинска офанзива в Донецк и скорошното заявление на киевския военен министър, че може и да се стигне до парад на украинската армия в Симферопол.

В момента става нещо, което не очаквахме преди месеци. Украинското прозападно правителство спечели инициативата и започва да печели и ограничената гражданска война, която руската агресия захвана в Украйна. Донбас най-вероятно ще бъде умиротворен. В Киев животът отдавна тече нормално, сега се нормализира и в Славянск. Оказа се вярно, че убийствата на цивилни са вършени от проруски терористи, за да се разпространяват лъжи сред населението (напомня на историята от Катин).

Крим ще бъде много по-трудна хапка и вероятно Украйна ще премисли много внимателно дали може реално да се противопостави на кражбата. Но за момента Русия е в пълен отбой. Путин и хората му се надцениха, а и загубите им от Сочи насам са огромни. Тонът и действията на Кремъл напоследък са трескави.

А украинците успяват да изградят истинска гражданска общност по най-трудния възможен начин и при враждебни условия. Ако нещата продължават, както сега, накрая не Русия, а Украйна ще излезе по-стабилна от цялата ситуация.

11.07 2014 в 00:56

Официално 200 избити украински фашиста. Най-вероятно - поне 2 000. Само така - един по един - та до един. Скоро да хвръкне дебелата глава на порошенко.

10.07 2014 в 23:56

доста добре, даже отлично. ето смениха шефа и вече взе да се пипа по твърдо. стрелков-гиркин само рони сълзи по нета, че путя го е заебал. мдаа..
ще има хубава реколта от цинкови ковчези за мама раша.

10.07 2014 в 23:24

fuck you poroshenko

10.07 2014 в 22:54

Не е ясно откъде точно се командва украинската армия. Говори се , че командването е от Киев, но нормален човек е трудно да допусне, че в една славянска държава за кратко време е възможно да се пръкнат такива много изроди, които да избиват безжалостно собствения си народ. От тези съждения излиза, че украинската армия се командва отвън. Редовите командири на украинската армия изпълняват покорно чужди заповеди, под страха на смъртно наказание за неизпълнение на заповед във военно време. Какво очакват марионетките на Майдана и в украинското правителство след тази война? Помирение, падане на колене на непокорните и искане на прошка? Че кой нормален човек дава прошка на изроди потънали до шията си в кървави злодеяния. Рано или късно бумеранга който хвърлиха с помощта на западни и задокеански сили ще се върне и ще се стовари върху главите, тези престъпници.

10.07 2014 в 22:53

Каквото и да правят, Украйна вече е обречена.

10.07 2014 в 22:49

СЛАВА УКРАИНЕ!