Според Киев няма доказателства, че Русия е свалила самолет с украински военнопленници

Москва твърди, че 65 украински военнопленници са загинали при самолетна катастрофа край Белгород на 24 януари

OFFNews 27 януари 2024 в 20:01 3362 0

Сваленият Ил-76

Снимка Архив

Сваленият Ил-76

Според Украйна Русия не е предоставила достоверни доказателства, че е свалила военнотранспортен самолет, превозващ украински военнопленници, които е трябвало да бъдат разменени за руски военнопленници.

Късно снощи координационният щаб на Украйна за военнопленниците съобщи, че Русия "с голямо закъснение" е предоставила списък със 65 украинци, за които Москва твърди, че са загинали при самолетната катастрофа в сряда в руската Белгородска област, предаде Асошиейтед прес. 

Имало ли е украински военнопленници в сваления край Белгород руски самолет Ил-76

Роднините на посочените военнопленници не са успели да идентифицират близките си на снимките от мястото на катастрофата, предоставени от руските власти, съобщиха от координационния щаб на Украйна за военнопленниците. 

В актуализираната информация на агенцията се цитира началникът на военното разузнаване на Украйна Кирил Буданов, че Киев не разполага с потвърдена информация за това кой е бил на борда на самолета.

"В момента не разполагаме с доказателства, че на борда на самолета може да е имало толкова много хора. Твърдението на руската пропаганда, че самолетът Ил-76 е превозвал 65 украински военнопленници, пътуващи към размяна, продължава да повдига много въпроси", каза Буданов.

В сряда руското министерство на отбраната заяви, че ракети, изстреляни от другата страна на границата, са свалили военнотранспортния самолет, който според ведомството е превозвал военнопленниците обратно към Украйна.

Местните власти в Белгород, който граничи с Украйна, заявиха, че при катастрофата са загинали всички 74 души на борда, включително шестима членове на екипажа и трима руски военнослужещи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки