Споразумение в ЕС за осмия пакет санкции срещу Русия, ще има ли таван за цените на петрола?

OFFNews 05 октомври 2022 в 13:54 1239 0

Постигнато е споразумение за осмия пакет санкции на ЕС срещу Руската федерация заради анексирането на четири украински области.

Снимка БТА/AP

Постигнато е споразумение за осмия пакет санкции на ЕС срещу Руската федерация заради анексирането на четири украински области.

Политическо споразумение по осмия пакет санкции срещу Руската федерация в отговор на анексията ѝ на четири украински области постигнаха постоянните представители на правителствата на държавите членки в ЕС, съобщи чешкото председателство на Съвета на ЕС. Мерките включват забрана за предоставяне на услуги на Русия в областта на технологиите, инженерните решения и правото. Разширяват се санкциите санкциите срещу назначените от Русия ръководители на украинските области Херсон и Запорожие, въвеждат се нови изисквания срещу заобикалянето на наложените мерки, пише БТА.

В съобщението не се отбелязва дали е прието предложението на ЕК граждани на ЕС да не могат да участват в ръководствата на руски държавни организации, нито има ли "зелена светлина" за налагане на таван на цената на руския петрол. Позовавайки се на дипломатически източници от ЕС обаче EURACTIV твърди, че споразумение за петрола има. Този въпрос можеше да се окаже препъни-камък, след като някои морски държави се противопоставиха на налагането на ценово ограничение.

Мерките ще дадат правно основание за налагане на таван на цените, който беше договорен от страните от Г-7 - твърди изрично EURACTIV.

Санкциите ще добавят към сегашните забрана за превоз на руски петрол, но ще включват изключение за петрола на цена, равна или по-ниска от нивото, определено от държавите от Г-7, се казва още в текста.

Според дипломати на ЕС Малта, Гърция и Кипър ще получат значителни отстъпки по отношение на икономическите си опасения, включително оценка на въздействието, която ще бъде направена преди влизането в сила на ценовите ограничения. Това ще включва и система за наблюдение от страна на Европейската комисия, която ще оценява практиките за заобикаляне на правилата, като например промяна на флага на плавателни съдове. Ако изпълнителният орган на ЕС установи "значителна загуба на бизнес" поради мерки за заобикаляне, той ще може да предложи на страната мерки за смекчаване на последиците от тях.

"Това е нещо като аварийна спирачка", каза един от дипломатите и призна, че това може да означава също, че дадена държава членка може да наложи вето върху ограничението на цените, ако оценката на въздействието е отрицателна.

Все още не е взето решение за конкретната цена или ценовия диапазон на бъдещото ограничение, въпреки че САЩ посочиха, че това ще стане до седмици.

През юни държавите - членки на ЕС, се споразумяха за пълна забрана на застрахователните и финансовите услуги за морския петрол, считано от 5 декември, заедно със забрана за закупуване на руски суров петрол от ЕС, докато морските превози бяха пощадени от ограниченията. Миналия месец Г-7 подкрепи ограничаването на цените и заяви, че се стреми към споразумение преди влизането в сила на забраната. По отношение на процедурата на механизма за ограничаване на цените Полша настояваше за единодушие при вземането на решения, което според дипломати на ЕС е отразено в настоящото предложение.

"Съществуваше идеята ЕК да представлява всички държави членки в този процес. Сега тя ще се нуждае от мандат, одобрен от Съвета (всеки път), за да определи горна граница на цените", заяви в понеделник дипломат от ЕС, запознат с дискусията.

Очаква се окончателният вариант на подробностите по проекта на новата мярка, включително тавана на цените на петрола, да бъде подписан в сряда или най-късно в четвъртък, но преди лидерите на ЕС да се срещнат в Прага в четвъртък и петък за неформалната си среща на върха, заявиха дипломати от ЕС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!