Смърт в колектора 'Неглинка': Открити са телата на всичките 8 участници в подземната екскурзия

OFFNews 22 август 2023 в 15:34 9005 2

колектор

Снимка ТАСС

Част от подземния колектор на Москва.

Открити са телата на всички осем участници в екскурзията, които в неделя слязоха в колектора на река Неглинка в Москва и се удавиха при пороен дъжд. Следователите са започнали процедура по разпознаване, потвърдиха от московския отдел на Следствения комитет на Русия (СКР). С това операцията по издирването приключи, съобщи Би Би Си.

По-рано официално бе потвърдена смъртта на четирима души. В понеделник вечерта медиите съобщиха, че са открити телата на петима участници в екскурзията.

Според разследващите общо осем души, включително екскурзоводът, са се спуснали в колектора за екскурзията на 20 август.

"Стана ужасна трагедия в колектора на река Неглинка. Хората загинаха по време на самоорганизирано спускане в отводнителния колектор", реагира и московският кмет Сергей Собянин.

Ден по-рано във връзка със смъртните случаи бе образувано наказателно дело по член за предоставяне на услуги, които не отговарят на изискванията за безопасност.

Следственият комитет на Руската федерация съобщи, че в Санкт Петербург е задържан Александър Ким, директор на компанията Sputnik, която продава екскурзиите. Той ще бъде прехвърлен в Москва. Друг задържан е Никита Дубас, когото Следственият комитет нарича в съобщението си за пресата един от организаторите на екскурзията до колектора Неглинка. Третият замесен е успял да избяга в Обединените арабски емирства.

Екскурзията в неделя според изданието "Подем" е била водена от Константин Филипов. Той също е сред загиналите, съобщи ТАСС.

"Съществуваше 90-процентова вероятност за успешно спасяване. Маршрутът на Неглинка е от театър "Дуров" до хотел "Метропол". На този участък има места, където можеш да се подслониш и да стигнеш до изхода за 10 минути. Мисля, че Костя просто се е объркал, направил е някаква непростима глупост и това е довело до факта, че са се озовали в участък, от който е невъзможно да се излезе - със силно покачване на нивото и увеличаване на скоростта на потока", разказва пред изданието Даниил Давидов.

Версии в Телеграм

Екскурзията е в ден, когато над Москва се изсипва порой. Комуникацията с групата е била изгубена и роднините на изчезналите са се обърнали към полицията.

Според телеграм канала "База" сред участниците в екскурзията е бил 47-годишният Дмитрий Маркушкин, ръководител на отдела за връзки с обществеността на компанията "Ланит", заедно с 15-годишната си дъщеря. С тях щял да бъде и техен 18-годишен роднина с приятелката си.

Записването за екскурзията е било на сайта на копачите, отбелязва телеграм канал 112. Екскурзията до колекторите, ако се съди по информацията на сайта (сега тази информация е недостъпна), струва 9000 рубли на човек. В същото време се подчертава, че екскурзията се отменя по време на дъжд. Защо това условие е било нарушено, не е известно.

В неделя, 20 август, Москва беше ударена от мощен проливен дъжд, придружен от бурен вятър, гръмотевична буря и градушка. За по-малко от час в града и региона паднаха 40% от месечната норма на валежите. Улиците на някои градски квартали бяха наводнени, от някои станции на метрото се излива вода.

След като медиите съобщиха за смъртта на хора в канал в центъра на Москва, Борис Чернишов, зам.-председател на Държавната дума, призова да се търси наказателна отговорност за незаконно проникване в подземни съоръжения и системи на градската инфраструктура. Сега наказателна отговорност се предвижда само за посегателство върху охраняеми съоръжения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки