След зверствата над цивилни в Украйна Путин се загрижи за Газа и заплаши Израел

Александра Маркарян 13 октомври 2023 в 15:04 8588 4

Владимир Путин и президентът на Палестина Махмуд Абас

Снимка БТА/АП

Владимир Путин и президентът на Палестинската автономия Махмуд Абас

След стотиците документирани руски зверства срещу цивилно украинско население във войната срещу Украйна обявеният единодушно от ПАСЕ за диктатор руски президент Владимир Путин влезе в ролята на бранител на цивилното палестинско население в Ивицата Газа, което не само не е нападнато от Израел, а тази нощ беше предупредено от армията му да се евакуира, за да не пострада в подготвяна сухопътна офанзива срещу управляващата анклава ислямистка терористична организация Хамас.

Докато Израел струпва армия и тежка техника по границата, Путин заяви, цитиран от Ройтерс, че офанзивата, ще доведе до "абсолютно неприемливи" цивилни жертви.

Путин - чиято собствена армия опустоши Украйна и уби хиляди цивилни през продължаващата близо 20 месеца война - отправи и скрита заплаха към Израел, като заяви, че използването на тежки оръжия в жилищни райони е "изпълнено със сериозни последици за всички страни".

"И най-важното е, че жертвите сред цивилното население ще бъдат абсолютно неприемливи. Сега най-важното е да спрем кръвопролитията", каза Путин на среща на върха в Киргизстан с държави, които бяха част от Съветския съюз до разпадането му.

Все пак Путин призна, че Израел има право да се защитава, след като е бил подложен на "безпрецедентна по своята жестокост атака". Той визира кървавото терористично нападение на Хамас, извършено на рождения му ден - 7 октомври, продължаващо и днес и прераснало във война. Началото ѝ бе дадено на фестивал по време на израелски празник. Терористите нахлуха и избиха 250 празнуващи хора, предимно младежи. След това те нападнаха близкия до Ивицата Газа израелски град Сдерот, влизайки в къща след къща, убивайки и извличайки хора, които сега са техни пленници и могат да бъдат използвани като живи щитове срещу собствената им израелска армия. В кибуц бяха намерени телата на обезглавени бебета и труповете на овъглени хора.

В отговор на нападението министър-председателят Бенямин Нетаняху обяви война на Хамас, а израелската армия започна масиран обстрел срещу управляваната от Хамас Ивица Газа. Целта на израелската армия е пълното заличаване на Хамас, а средство към изпълнението ѝ е подготвяна в момента мащабна сухопътна офанзива в Ивицата Газа. Израел струпва тежка техника и армия по границата с анклава. За да не пострада цивилно население, Израел издаде военна заповед за евакуация в рамките на 24 часа на населението в северната част на анклава, срещу която реагираха ООН, Хамас и Русия. Организацията на обединените нации отстъпи и започна преместване на агенцията си, която досега се намираше именно в тази част на Ивицата Газа.

В речта си днес диктаторът Путин призова за колективни усилия за осигуряване на бързо прекратяване на огъня и стабилизиране на ситуацията на място. "Русия е готова да координира действията си с всички конструктивно мислещи партньори", заяви Путин. Той лобира палестинците да получат своя държава със столица Източен Йерусалим. Диктаторът се възползва от войната - в която САЩ категорично застанаха на страната на Израел, за да повтори известната си теза, че "настоящата трагедия е в резултат от провала на американската политика в Близкия изток".

Отношенията между Русия и Израел се обтегнаха след началото на започнатата от Путин война в Украйна.

В четвъртък Москва призова Израел да се съгласи на прекратяване на огъня, за да позволи внасянето на храни и лекарства в Газа, и заяви, че е неприемливо "безразборните" бомбардировки на малката, блокирана крайбрежна територия да причиняват толкова много цивилни жертви. Жертвите от израелска страна са около 1300, от палестинска - 1500. 

Руското външно министерство съобщи, че заместник-министърът Михаил Богданов се е срещнал с ливанския посланик в Москва в петък, за да обсъди кризата. В разговора им е било подчертано "недопустимостта от разпространение на въоръжената конфронтация в Ливан и други държави в региона, опасността от разрастване на хуманитарната криза и нов масиран приток на палестински бежанци".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

4

Strike

13.10 2023 в 15:48

Е, няма такова дебелокожие!!!

2099

3

Mateevk

13.10 2023 в 15:38

Не и докато не му вземат играчката-плачка. В лице все повече заприличва на тази част от тялото на Рогозин, която украинците поразиха преди известно време.

1005

2

ПР

13.10 2023 в 15:36

Слава Богу,на Сталин или Хитлер,не съм бил съвременик.Но,този тип,ми стига,за да усетя,какво е било тогава.Рядка наглост и арогантност!

1935

1

Муню

13.10 2023 в 15:13

Тоя няма ли да го освидетелстват най-накрая?

 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews