След скандала с подводниците САЩ и Франция търсят помирение

Елена Николова 23 септември 2021 в 13:34 1892 0

Снимка Getty Images

Франция и САЩ се опитват да възстановят отношенията си след разрива, който възникна между двете държави след създаването на стратегическия Индийско-тихоокеански съюз по инициатива на американския президент Джо Байдън, пише Би Би Си.

Военният алианс AUKUS включва САЩ, Австралия и Великобритания, но пренебрегва Франция. Париж разбрал за създаването му едва часове преди основаването на съюза. Но не това стана основен повод за разрива в отношенията между дългогодишните съюзници САЩ и Франция. Причината е пропадането на сделка за 37 млрд. долара за нови подводници, поръчани от Канбера на Париж. Австралия прекрати договора с френската компания "Навал груп", след като влезе във военния съюз със САЩ и Великобритания. Той предвижда да бъдат построени най-малко 8 ядрени подводници с американски и британски технологии. Франция обвини САЩ за пренебрегването й от алианса и пропадналата сделка. Външният министър на страната Жан-Ив льо Дриан нарече действията на Вашингтон "нож в гърба", Париж привика за консултации посланиците си в САЩ и Австралия. 

Въпреки това двете водещи сили се опитват да изгладят отношенията си. В сряда президентите на САЩ и Франция Джо Байдън и Еманюел Макрон са провели телефонен разговор. "Двамата лидери се споразумяха, че ситуацията може да бъде подобрена след открити консултации между съюзниците по отношение на стратегическия интерес на Франция и общите европейски партньори. От своя страна президентът Байдън поема ангажимента", се казва в съвместно изявление на Белия дом и Елисейския дворец, цитирано от CNBC.

Президентът Макрон изпраща френския посланик Филип Етиен обратно във Вашингтон. Той заяви, че ще върне и посланика в Канбера, но не гарантира неговото съгласие.

В края на октомври Байдън и Макрон ще се срещнат в Европа. 

Създаването на военния алианс AUKUS се възприема като опит трите сили да се противопоставят на влиянието на Китай в района. Според анализатори това е най-значимото споразумение за сигурност между САЩ, Великобритания и Австралия след Втората световна война. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови