Разрив между Франция, САЩ и Австралия. Макрон привика посланиците си

Създаването на новия военен съюз доведе до анулиране на сделка за $37 млрд. за подводници между Париж и Канбера

Александра Маркарян 18 септември 2021 в 17:50 7352 10

Снимка Getty Images

Официалното начало на съюза, дадено от американския президент и премиерите на Австралия и Великобритания. Невключената Франция научила за новия пакт само часове по-рано.

Разрив в отношенията между Франция, от една страна, и САЩ и Австралия, от друга, е налице след създаването на стратегически Индийско-тихоокеански съюз по инициатива на американския президент Джо Байдън.

Страните в него са САЩ, Австралия и Великобритания. Невключената Франция е била информирана за основаването му едва часове преди официалното полагане на началото му.

Днес Франция привика посланиците си в САЩ и Австралия за консултации в знак на несъгласие. Външният министър Жан-Ив льо Дриан заяви, че "изключителното решение" е оправдано, поради "изключително тежките последствия" от новото стратегическо партньорство в отбраната. То е довело до анулиране на сделка за 37 милиарда долара за покупката от Канбера на френски подводници.

Решението за извикването на посланиците от САЩ и Австралия е било взето по искане на президента Еманюел Макрон.

Алиансът, известен като AUKUS, ще даде възможност Австралия да получи технологията за изграждане на подводници с ядрени реактори.

САЩ: Францзия остава ключов съюзник

По-късно САЩ потвърдиха, че Франция oстава "ключов съюзник", съобщи Ройтерс.

"Франция е ключов партньор и най-старият ни съюзник", посочи говорителят на Държавния департамент Нед Прайс. Вашингтон се надява да продължи дискусиите по въпроса на високо равнище, включително на сесията на Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

Австралия: Съжаляваме за решението на Париж

Австралия изрази съжалението си за решението на Франция за посланиците заради оръжейната сделка и увери, че цени отношенията си с Париж и ще продължава да поддържа контакти с Франция по много въпроси от общ интерес, въз основа на споделени ценности.

Споразумението между трите страни е опит да се противопоставят на влиянието на Китай, но то разгневи Франция заради пропадналата сделка с Канбера.

Договорът с френската компания "Навал груп" за 12 конвенционални подводници беше на стойност 40 милиарда щатски долара. Австралия го прекрати, след като сключи партньорство в сферата на сигурността със САЩ и Великобритания, което предвижда да построи най-малко 8 ядрени подводници с американска и британска технология.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

9

Стефан

18.09 2021 в 22:31

На вниманието на автора на статията:
Договорът беше за 66 милиарда. Макар че за мене е странно което и да е вменяемо правителство да говори с французите, след курвинските им номера със шведския Грипен, руските Мистрали, индийските Рафали.

23293

8

Стефан

18.09 2021 в 22:20

Ясно. Пи арчето сев бойко заминава в списъка с пиндотролчета. Можеш да се оплачеш на десетника си.

1220

7

хr4

18.09 2021 в 21:17

Такаааа.Я да видим кво пише тука:
https://www.politico.eu/article/why-australia-wanted-out-of-its-french-sub-deal/
май франсетата напълно закономерно цунаха летвата

-1580

6

Bace7

18.09 2021 в 20:39

Ами франсетата настъпиха стандартната мотика, "стратегическо партньорство" означава най-голямото куче да отнесе кокала, а "другачетата" в най-добрия случай отнасят едно яко факане. Така и ние си "купихме" несъществуващи самолети на двойна цена, закрихме нефтопровод и газопровод. А предишните ни "стратегически партньори" от Германия два пъти ни докараха до национални катастрофи. Само тия, дето бяха с Русия им пуснаха кръв, но след това се изправиха. Украйна си увеличи територията с 50%, Полша налапа Прусия, Монголия и Тува се изсулиха от Китай, Грузия и Армения станаха държави и пр.

23293

4

Стефан

18.09 2021 в 19:07

Не знам с кой Стефан говориш.
Но ако не ти е трудно, дай списъка с измамите от тоя тип на руснаците.

А виж, как жабарите излъгаха руснаците по поръчка на краварите - всички помним. Не че сами не се оказаха преметнати.

6245

1

kokoten

18.09 2021 в 18:07

Краварите са си кравари....няма достойнство,няма чест щом има да се спечелят едни пари....затова ЕС да стяга багажа и да се ориентира към по-затворена политика и по-далеч от тъпите американци....даже с руснаците може да се разчита на честни и нормални отношения....