След резолюцията на Европарламента: Русия засипа Украйна с ракети, Киев отново е на прицел

Красимир Крумов 23 ноември 2022 в 16:11 10203 18

Снимка Суспилне

Социалните мрежи публикуват снимки от атака срещу жилищна сграда в Киев, където има и жертви.

За експлозии в Киев, ракетни атаки срещу жилищна сгради и цивилната инфраструктура на столицата съобщават украинските медии и социалните мрежи. За взривове в центъра на украинската столица пише порталът „Суспилне“, като уточнява, че за момента не се знае дали става въпрос за поражения от руска атака или за работата на украинската ПВО. Агенциите съобщават за най-малко трима убити цивилни в столицата, на масирани ракетни атаки е подложена цялата територия на Украйна. 

„Русия изстреля много ракети, под ударите са Киев и няколко области“, обяви в сряда следобед агенция УНИАН. Ракетите са изстреляни от бомбардировачи на стратегическата авиация на Русия.

По данни на ръководителя на областната военна администрация в Николаев Виталий Ким Русия е вдигнала във въздуха най-малко 9 бомбардировача Ту-95. От района на Мариупол авиацията е изстреляла 5 ракети, но по-късно Ким съобщи, че ракетите са повече и идват от юг и от изток, работи ПВО. На сериозна атака е подложена Южна Украйна, ракети летят към Одеса.

„Не игнорирайте сигналите за въздушна тревога, има опасност от ракетен обстрел на областта“, предупреди ръководителят на Киевска област Олексий Кулеба. Взривове са регистрирани в Полтавска област, за ракетни атаки съобщава и главата на Днепропетровска област Микола Лукашчук.

Руският залп е даден в момента, в който Европарламентът гласува декларация, с която признава Руската федерация за държава - спонсор на тероризма. Началникът на кабинета на Володимир Зеленски Андрий Ермак прави връзка между двете събития. „Терористите потвърждават, че са терористи – пускат ракети. Наивни неудачници“ – заяви Ермак в Телеграм.

В същото време се увеличават публикациите от Киев, които показват черен дим в небето над града. Кметът Виталий Кличко, цитиран от УНИАН, потвърждава за поражения в столицата. „Една от ракетите е уцелила инфраструктурен обект на Киев. Останете в убежищата. Въздушната тревога продължава“. След това съобщение на Кличко последва ново вече за макирана мащабна руска атака на различни места в столицата. В 15:16 часа Киевската областна военна администрация съобщи за трима убити и шестима ранени при попадение на руска ракета в жилищна сграда в столицата.

Под обстрел е и Лвов. Тамошният областен ръководител Максим Козицкий обяви за два ракетни удара срещу лвовски подстанции.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

710

17

Д-р Мазникуров

24.11 2022 в 18:58

Евро-миндил-русолюб, като питаш, да ти кажа...Жена и дъщеря със сигурност нямаш, ама ако имаш сестра, дай първо снимка, и ако я одобря за преглед, може да го смажа и с нея...като и дойде реда. Нещастник :) ...

710

15

Д-р Мазникуров

24.11 2022 в 00:16

Често казваме, по навик, на руZZките животни "азиатци". Аз си мисля че подобно сравнение е дълбоко несправедливо и обидно за такива напреднали, организирани и дисциплинирани нации като японците, китайците и корейците (е, без Северната част, но там знаем за какво става въпрос!). Пък дори вземете и Индия, Индонезия, Виетнам, това са страни със стари култури, и младо, жизнено и ученолюбиво население, бележещи огромен прогрес! Откъде-накъде ще ги асоциираме с полу-човешката измет, която се е настанила в централните и северните части на Азиатският континент?!...А също не се сещам и за животински вид който да заслужава подобна обида!

705

14

Деспин Митрев

23.11 2022 в 21:45

ЕС допуска същата грешка, която са допуснали с Хитлер. Колкото по-рано се унищожи това зло - путин и кликата му, толкова по-добре. Декларацията е много мека - Русия трябваше да се обяви за терористична държава, а членовете на единна русия - за терористи и фашисти.

345

13

Джендо Джедев

23.11 2022 в 21:33

Еврак,

Не ти е понесла шльокавицата. Пиян си, лягай си! :D

345

11

Джендо Джедев

23.11 2022 в 20:01

Веждичката и Еврака демонстрират логика като на милиционера от вица с аквариума. :D

22548

10

dolivo

23.11 2022 в 19:40

срам и позор за България, че имаме представители, които са гласували против, както и въздържали се мишоци

2550

9

alfakentavur

23.11 2022 в 19:35

Колко е жалко да си рашистки трол. От безсилие и безмозъчност сте като бостански плашила в пустиня.