След месец затишие Северна Корея изстреля балистична ракета към морето

OFFNews 14 януари 2024 в 11:14 1947 2

Ким Чен Ун

Снимка БТА/AP

Ким Чен Ун

След около един месец затишие Северна Корея изстреля балистична ракета към морето, алармираха от Сеул.

Съветът на началник-щабовете на южнокорейските въоръжени сили заяви, че изстрелването е станало днес, но не даде подробности за разстоянието на полета на ракетата.

От японското министерство на отбраната също обявиха, че са засекли възможно изстрелване на балистична ракета от Северна Корея. Впоследствие бе съобщено за ракета, паднала извън изключителната икономическа зона на Япония.

Последната подобна демонстрация от страна на Северна Корея беше на 18 декември с междуконтинентална балистична ракета на твърдо гориво "Хвасон-18", най-съвременното оръжие в арсенала на КНДР. "Хвасон-18" е замислена за удари по континенталната част на САЩ.

През последните дни Северна Корея ожесточи войнственото си говорене срещу противниците си. По-рано през седмицата лидерът Ким Чен Ун обяви Южна Корея за "най-големия враг" на КНДР и заплаши да я унищожи, ако бъде предизвикан.

Според експерти севернокорейският ръководител вероятно ще изостри още напрежението чрез изстрелването на ракети, с целта да повиши залога в противопоставянето с неприятелите си и да повлияе на резултатите от южнокорейските парламентарни избори през април и президентските избори в САЩ през ноември.

На важно партийно заседание в края на декември Ким Чен Ун се зарече да увеличи ядрения си арсенал и да изстреля нови разузнавателни спътници, за да противодейства на извършваните, както заяви той, конфронтационни действия под егидата на САЩ спрямо страната му.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

400

2

демотиватор

14.01 2024 в 13:15

Най-накрая тия ще улучат без да искат където не требе и ще им се отговори от няколко места сурово и справедливо.
И тогава ще имам повод да употребя част от запасите си от пуканки, следейки новините (ジ)

1005

1

eagle60

14.01 2024 в 11:30

Имам видение! Дебелакът скоро е бъде денацифициран, демилитаризиран и обезпаразитен!
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика