Ким Чен-ун предупреждавал САЩ с Хвасон-18, лично гледал как излита ракетата

OFFNews 19 декември 2023 в 07:04 2598 2

Пхенян, ракета

Снимка БТА/АП

Северна Корея е изстреляла най-новата си междуконтинентална балистична ракета - "Хвасон-18", която е способна да достигне всяка точка от територията на САЩ. Лидерът Ким Чен-ун обяви, че това е предупреждение към САЩ, пише в съобщение, разпространено от държавната новинарска агенция КЦТА и цитирано от БТА.

В текста се отбелязва, че държавният ръководител Ким Чен-ун лично е наблюдавал изстрелването на ракетата от площадка на изток от столицата Пхенян. Тя е прелетяла 1002 километра за 73 минути, достигайки височина от 6518 километра, за да порази успешно набелязаната фиктивна цел в празна част от Японско море.

"Порочната амбиция на американските империалисти и техните васални сили за конфронтация няма да отслабне от само себе си", предупреди той и наблегна на необходимостта Северна Корея "никога да не пренебрегва всичките безразсъдни и безотговорни военни заплахи на враговете".

САЩ и техните съюзници в региона - Южна Корея и Япония, осъдиха изстрелването на ракетата като крещящо нарушение на резолюции на Съвета за сигурност на ООН. Също вчера Китай - най-близкият съюзник на Северна Корея, който преди е гласувал в подкрепа на санкции срещу нея - обаче многозначително прие високопоставена делегация на затворената комунистическа държава.

Днес Съветът за сигурност на ООН ще се събере на извънредно заседание за севернокорейския ракетен опит.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2099

2

Mateevk

19.12 2023 в 08:31

И като се събере Съвета за сигурност какво? Китай ще е против или въздържал се, Русия също и така до безкрай. Тази система вече не работи, а друга не се очертава. А като няма система, правила и ред, идва ред на оръжието....

345

1

Джендо Джедев

19.12 2023 в 08:04

Тоя да не се дуе, че току-виж наблюдавал приземяването на някоя американска ракета...
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки