След 14 години с Груевски начело ВМРО - ДПМНЕ най-после има нов лидер

Георги Савчев 23 декември 2017 в 21:56 4922 0

Никола Груевски

От днес ВМРО - ДПМНЕ, най-голямата опозиционна формация в Македония, има нов лидер. Християн Мицкоски бе избран за председател на партията на извънреден конгрес във Валандово.

На 1 декември Никола Груевски, който беше премиер на Македония в продължение на 10 години, съобщи, че се оттегля от лидерския пост във ВМРО-ДПМНЕ. Така се стигна до извънредния конгрес и избора на нов председател.

На форума във Валандово досегашният генерален секретар на партията Християн Мицкоски беше единственият кандидат за председателския пост, тъй като във ВМРО-ДПМНЕ се появиха фракции, които смятат, че конгресът е прибързан и нелегитимен.

От общо 428 делегати, които гласуваха за нов лидер на ДПМНЕ, 376 подкрепиха Мицкоски, а 52 пуснаха невалидни бюлетини.

От днес Никола Груевски ще е почетен председател на партията.

В момента ВМРО-ДПМНЕ е най-голямата опозиционна формация в западната ни съседка, но претърпя сериозен провал на местните избори през октомври - партията спечели едва 5 кметски места, докато през 2013 г. разчиташе на изборен успех от 56 градоначалници.

Християн Мицкоски

ВМРО-ДПМНЕ е учредена през 1990 г. и в своята история има едва двама председатели - основателя на партията Любчо Георгиевски и Никола Груевски.

От 2003 г. Груевски беше несменяем на лидерския пост, а Георгиевски напусна ДПМНЕ и основа нова, значително по-малобройна формация: ВМРО - Народна партия.

Формално ДПМНЕ е дясна, консервативна партия, асоцииран член на Европейската народна партия. Разчита предимно на популистки и националистически послания към избирателите.

Груевски беше министър-председател на Македония в продължение на 10 години - от 2006 до 2016 г.

Дългогодишното управление на ВМРО-ДПМНЕ се дължеше най-вече на клиентализъм, приближени бизнесмени, които получаваха големите държавни поръчки, корупция, партийни назначения в администрацията, рекламни кампании на министерствата към удобните медии.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!