След 14 години начело на ВМРО - ДПМНЕ Груевски подава оставка

Георги Савчев 01 декември 2017 в 21:20 3950 1

Снимка vmro-dpmne.org.mk

Никола Груевски

Никола Груевски, който беше министър-председател на Македония в продължение на 10 години, обяви днес, че ще подаде оставка от лидерския пост във ВМРО-ДПМНЕ.

В момента ВМРО-ДПМНЕ е най-голямата опозиционна формация в западната ни съседка, но претърпя сериозен провал на местните избори през октомври - партията спечели едва 5 кметски места, докато през 2013 г. разчиташе на изборен успех от 56 градоначалници.

Независимо от това какво ще е крайното заключение от анализа на изборите, дори ако обективно се докаже, че моята вина е малка или най-малката, дори и да нямам вина за поражението, аз ще връча оставката си пред органите на партията, заяви днес Груевски.

Той очаква ДПМНЕ да свика извънреден конгрес, на който делегатите да изберат лидер.

Лидерска партия

ВМРО-ДПМНЕ е учредена през 1990 г. и в своята история има едва двама председатели - основателя на партията Любчо Георгиевски и Никола Груевски.

От 2003 г. Груевски е несменяем на лидерския пост, а Георгиевски напусна ДПМНЕ и основа нова, значително по-малобройна формация: ВМРО - Народна партия.

Формално ДПМНЕ е дясна, консервативна партия, асоцииран член на Европейската народна партия. Разчита предимно на популистки и националистически послания към избирателите.

Груевски беше министър-председател на Македония в продължение на 10 години - от 2006 до 2016 г. Дългогодишното управление на ВМРО-ДПМНЕ се дължеше най-вече на клиентализъм, приближени бизнесмени, които получаваха големите държавни поръчки, корупция, партийни назначения в администрацията, рекламни кампании на министерствата към удобните медии.

Кой ще оглави ВМРО-ДПМНЕ?

Към момента има единствено спекулации за наследника на Груевски на лидерския пост в ДПМНЕ.

В днешното си интервю за онлайн изданието "Курир" той казва:

"Партията, съгласно регламента, ще организира извънреден конгрес, на който освен докладът за анализа на изборите, ще се избере и председател на ВМРО-ДПМНЕ". 

В това изречение обаче липсва думата "нов" - нов председател.

В близките до ДПМНЕ медии за фаворити за поста се лансират две имена: на сегашния генерален секретар на партията Християн Мицковски и на бившия външен министър Антонио Милошоски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews