Скъсаният лифт в Пакистан: Сърдечно болно дете изпаднало в безсъзнание, вятърът го люшкал часове наред над пропастта

След сложна 12-часова операция всички деца и възрастни бяха спасени, полицията арестува собственика му. Беше като Деня на страшния съд - разказва чичо на едно от децата

OFFNews 23 август 2023 в 16:15 3346 0

Висящата кабинка на лифт в Пакистан

Снимка БТА/АП

Висящата кабинка на лифт в Пакистан

Сърдечно болно дете е изпаднало в безсъзнание и е било люшкано часове наред в кабинката на лифта, чието въже се скъса и тя увисна на стотици метри над пролом в Пакистан. Страховитият инцидент от вчера имаше щастлив край - и осмината души, шест деца и двама възрастни, отиващи на училище, бяха спасени при изключително трудна и опасна мисия, проведена от пакистанската армия.

Операцията продължи повече от 12 часа и приключи в малките часове на 23 август.

Часове след финала ѝ полицията арестува арестува собственика на скъсаната въжена линия, предаде Би Би Си. Срещу Гал Зареен са повдигнати множество обвинения, включително за застрашаване на живота на хора при проявена небрежност.

Въжето се къса около 7 часа и хората увисват на 274 метра над земята при силен вятър. Драмата се разиграва близо до град Батаграм в провинция Хайбер Пахтунхва, високопланински район в северозападен район, намиращ се близо до границата с Китай. Това е петото ѝ пътуване за деня. На първия спасителен хеликоптер му отнема четири часа да пристигне на отдалеченото място, съобщава местната медия Dawn. Разбирайки какво става, разтревожени тълпи, сред които и роднини на бедстващите, бързо се събират покрай оврага и наблюдават как военни хеликоптери се борят със силния вятър, за да спуснат командоси до кабината, в която са децата на възраст между 10 и 16 години и двамата възрастни. Провалят се няколко опита за достигане до тях, но все пак успяват да им осигурят храна и вода. След изключително трудната и опасна операция - по описанието на армията - всички са избавени от включените командоси с помощта на хеликоптери и импровизиран лифт.

"Когато кабинковият лифт беше на половината път, въжето му се скъса. То висеше и аз бях ужасен", казва впоследствие един от потърпевшите ученици на име Атаула Шах.

"Беше като Денят на страшния съд за района. Всички излязоха от домовете си, за да наблюдават операцията. Почти от всяко домакинство имаше по едно дете", казва Фахим Удин Шах, чичо на едно от спасените деца.

Едно от заклещените деца има сърдечно заболяване и е било в безсъзнание в продължение на няколко часа, пише Би Би Си. Дете е припаднало поради "горещината и страха", казва спасител пред агенция Ройтерс, въпреки че не е ясно дали става въпрос за същото дете, или за друго.

Кабинковият лифт свързва село Джангри с Батанги, където се намира училището. Той е популярен и евтин вид транспорт за придвижване из долината Алай - той свежда двучасовото пътуване по шосе през планински терен до четири минути.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика