СИРИЗА ще гони депутатите, които гласуват против легализацията на еднополовите бракове

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис иска да узакони еднополовите бракове

OFFNews 14 януари 2024 в 11:45 3535 5

Лидерът на СИРИЗА Стефанос Каселакис сключи брак с дългогодишния си партньор в САЩ миналия октомври

Снимка Getty Images

Лидерът на СИРИЗА Стефанос Каселакис сключи брак с дългогодишния си партньор в САЩ миналия октомври

Лидерът на основната опозиционна партия в Гърция СИРИЗА Стефанос Каселакис предупреди днес, че депутатите от лявата партия, които гласуват срещу правителствен проектозакон за легализиране на еднополовите бракове, рискуват да бъдат изключени.

"Кой тук се противопоставя на това еднополовите двойки да имат същите права да се женят и да имат деца? Ако има такъв, нека се изправи", заяви Каселакис на заседание на централния комитет на СИРИЗА, предаде БТА. 

Той каза, че въпросът за правата не е въпрос на лидерство и дисциплина, а на идентичност. 

Според Каселакис не е разбираемо ляв законодател да гласува срещу човешките права и напредъка. "Ако член на парламента се отклони от пътя на прогреса и равенството, аз ще взема съответното решение", написа той в социалната мрежа "Х". 

Твърди се, че коментарите на лидера на СИРИЗА са насочени към депутата от партията му Павлос Полакис, който заяви в петък, че не иска да гласува за този законопроект, отбелязва вестник "Катимерини". 

Каселакис, който е открит хомосексуалист и сключи брак с дългогодишния си партньор в САЩ миналия октомври, по-рано изрази подкрепата на своята партия за проектозакон, който би разширил правата за сключване на брак, включвайки и LGBTQI общността.

"От своя страна заявих, че ценностите на левицата и на СИРИЗА напълно съвпадат с ценностите на църквата, защото това, което искаме да направим, е да дадем глас на слабите. Да можем да предложим солидарност на всички части на обществото и особено на тези, които чувстват социално изключване", заяви Каселакис.

По-рано през януари гръцкият премиер Кириакос Мицотакис обяви, че иска да узакони еднополовите бракове и да предостави правото на осиновяване на еднополовите двойки.

Той не уточни кога точно ще бъде представен законопроектът за легализиране на еднополовия брак, но според гръцките медии това трябва да се случи преди европейските избори през юни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

75

5

230 млрд баксов

14.01 2024 в 15:32

"...не е разбираемо ляв законодател да гласува срещу човешките права и напредъка"

Личи си че гръцките социалисти не ги съветват орките от маЦква. Социалистката Корнелия да си запуши ушите и да следва неотклонно правата линия на Руссо Империализмо

11024

4

Комита

14.01 2024 в 13:34

Абе основно майтап да стане, нали комитите и византийците сме на нож. Съсипахте ме значи, остава и Constanza пак да ме смъмри за някоя правописна грешка :)))

22548

3

dolivo

14.01 2024 в 13:08

как го четете узаконяването на отношенията като задължителен хомосексуализъм бе , колега в първия коментар?

тц тц тц, ама че страх тц тц

2550

2

alfakentavur

14.01 2024 в 12:43

Елините са имали такива традиции, вярно е.
Вярно е също и че по времето, когато са създадени и са били актуални тези традиции, Елада е поставила основите на почти всяка от съвременните основни науки. На културата и изкуството. Отделно на моменти са владели голяма част от познатия свят.

А ние сега като имаме "мачовци", които се мръщят само при далечно споменаване на нещо гейско... Какво сме създали и какви постижения имаме?

11024

1

Комита

14.01 2024 в 12:37

Малко се е самозабравил този Гъзелакис, все пак става дума за избрани от хората народни представители, не за партийни пионки като в ГЕРБ.

Иначе гърците ще въведат задължителна педерастия накрая, имат и традиции в това отношение… :)
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика