Кой е 35-годишният Стефанос Каселакис - новият лидер на гръцката СИРИЗА

OFFNews 25 септември 2023 в 12:25 2487 0

Стефанос Каселакис

Снимка АП/БТА

Стефанос Каселакис

35-годишният Стефанос Каселакис спечели изборите за лидер на гръцката лява основна опозиционна партия СИРИЗА.

Избирателната комисия на партията обяви в 23:00 ч. снощи, че при 70% от отчетените резултати от гласуването Каселакис води пред съперника си, 38-годишния Ефи Ахциоглу, с 56,65% срещу 43,35%, предаде "Катимерини".

Ахциоглу вече се е обадил на Каселакис, за да го поздрави за победата, съобщават медиите.

Гласуваха общо 133 261 от около 188 000 членове на СИРИЗА с право на глас.

Гласуването се проведе след седмица на напрежение между Каселакис (44,91% на първия тур) и Ахциоглу (36,18%), като разногласията често ставаха лични.

Каселакис, който е жител на Маями, беше непознат на гръцката общественост, докато не беше избран за кандидат в листата на СИРИЗА. На националните избори в Гърция 15 от 300-те депутати се избират по места, в зависимост от дела на гласовете на всяка партия. Сред кандидатите с право на глас могат да бъдат и емигранти. СИРИЗА избра четирима такива депутати на изборите през май и трима през юни. Каселакис, който е на девето място, тогава нямаше никакъв шанс, припомня "Катимерини".

В края на август, няколко дни след като представи списък с предложения за партията, Каселакис пусна видеоклип от малко повече от четири минути, в който разказва за живота си и своята визия. Видеото стана популярно, превръщайки Каселакис в сериозен претендент за лидерския пост в партията. Дотогава Ахциоглу беше абсолютният фаворит.

СИРИЗА загуби властта, когато консервативната партия "Нова демокрация" спечели изборите през 2019 г. с 39% срещу 31%. На изборите през юни СИРИЗА падна до малко под 18%, докато Нова демокрация получи над 40%.

В младежка възраст Каселакис е вундеркинд по математика, учи в престижно гръцко училище и получава стипендия от Филипс Академи - подготвително училище в Андоувър, Масачузетс. Предложена му е още една стипендия, за да учи в престижния "Уортън" към Пенсилванския университет, където получава бакалавърска степен по финанси и бакалавърска степен по международни отношения.

Работи за Goldman Sachs и основава корабна компания. Информационната служба за корабоплаване Tradewinds го нарича "маестро на проблемните активи", който продава всичките пет кораба, притежавани от компанията, с голяма печалба през 2022 г. 

Каселакис е първият политик, който е открит хомосексуалист и оглавява гръцка политическа партия. В Гърция, където традиционното семейство си остава един от стълбовете на обществото, Каселакис редовно се показва с американския си съпруг Тайлър Макбет, който работи в спешно отделение, допълва БТА.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика