Сирийската освободителна армия стреля с български ракети (видео)

OFFNews Последна промяна на 14 март 2016 в 20:17 6220 7

Сирийската освободителна армия стреля с български ракети (видео)

Сирийската освободителна армия воюва срещу режима на Башар Асад с ракети, произведени в България. Това става ясно от видео, разпространено в YouTube канал, наречен "Освободителна армия" (جيش التحرير). Видеото беше публикувано в сайта themess.net. В него потребители коментират различни видеа от Сирия, сред които е и публикуваното по-долу. Според човека, качил видеото, на него се вижда, че ракетите са произведени в България. 

"Говорейки за ракети "Град" (руски ракети, бел. ред.), тези са от България и това се вижда на етикета на английски език, който е върху сандъка", се казва в коментара му. В него се уточнява, че най-вероятно те са произведени във ВМЗ-Сопот.

На стоп кадър се вижда, че на етикета е записано Country of origin Bulgaria.

Сирия е в забранителния списък за износа на оръжие и на търговията със стоки с възможна двойна употреба от България. В края на октомври 2012 година са утвърдени промени в постановление на Министерския съвет, с което са утвърдени държавите под ембарго. 

За Сирия е посочено, че се забранява от държави членки на ЕС или от тяхна територия да се изнася и търгува въоръжение и свързано с него оборудване, включително оръжия и боеприпаси, военни транспортни средства и оборудване, полувоенно оборудване и резервни части и оборудване за тях, което би могло да се използва за вътрешни репресии. Забраната се отнася за всякакъв вид въоръжение, независимо дали то е произведено на територията Евросъюза и е приета във връзка с решение на Съвета на за сигурност на ООН от декември 2011 година.

През лятото на 2015 г. американски военни пострадаха на полигона на ВМЗ-Сопот при тестване оръжие за сирийската опозиция. След инцидента българските власти официално отрекоха оръжие да е изнасяно от страната за Сирия. На запитване на агенция "Ройтерс" няколко дни след инцидента от американското посолство казаха, че тестваното оръжие е било предназначено за умерената сирийска опозиция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови