Ще падне ли и последната свободна провинция в Афганистан

Талибаните вече нахлуват в долината Панджшер

OFFNews 23 август 2021 в 12:12 8032 0

Снимка Twitter/ @GhaZiGhumbasa

Талибаните по време на похода към провинцията.

Талибаните обявиха, че стотици муджахидини се насочват към долината Панджшер, една от последните свободни афганистански провинции, предава АФП. 

Лидерът на провинцията пък заяви, че е време за мирни преговори, но са готови и за битка.

Талибаните поемат към Панджшер

"Стотици муджахидини на Ислямското емирство се насочват към щата Панджшер, за да поемат контрола над него, след като местните служители отказаха да го предадат по мирен начин", написаха талибаните в "Туитър".

Битката ще е една от първите от началото на окупациите в  страната, тъй като в повечето градове властта им беше предавана без боеве. Дори президентът на страната Ашраф Гани избяга от Афганистан часове преди нахлуването на талибаните в Кабул.

На фона на бягството на президента и военни командири, както и мирното предаване на властта в редица ключови градове, талибаните успяха да си осигурят модерна военна техника, закупена за редовната афганистанската армия. Това направи талибаните собственици на модерно военно снаражение, по-богато дори и от това на някои европейски държави.

В средата на миналата седмица бунтовниците се сдобиха с огромно количество американска военна техника. Събитието пък беше по-скоро игнорирано от администрацията на Байдън, като съветникът по националната сигурност Джейк Съливан коментира лаконично:

"Нямаме впечатлението, че имат желание да ни я върнат."

Тази реплика провокира нова вълна критики към Байдън, особено на фона на последните 20 години, през които САЩ даде милиарди за превъоръжаване на афганистанската армия. Доналд Тръмп също обвини наследника си в Белия дом и го призова да се извини. 

Защо провинцията е важна

Долината Панджшер винаги е била център на свободата. През 80-те години там се води най-активно съпротивата срещу съветските войски, а след това и срещу талибаните.

Долината на "петте лъва", както още наричат Панджшер, е и родното място на Ахмад Шах Масуд, превърнал се в национален герой заради борбата си срещу талибаните. "Лъвът на Панджир", както още наричат Масуд, създава Северния съюз срещу радикалните ислямисти през 1966 г. 

Нещо повече, долината, в която живеят 30% от афганистанците, остава единствената територия в страната, в която на жените им е разрешено да работят и учат, а закриването на лицето, носенето на бурка и никаб е личен избор.

По-късно Масуд се превръща и в единственият, който публично се осмелява да заяви, че талибаните са спонсорирани от САЩ, Саудитска Арабия и Пакистан.

Два дни след атаките от 11 септември е убит.

Днес негов наследник е синът му Ахмад Масуд.

Реакцията на Ахмад Масуд

Непосредствено след окупацията на Кабул, Ахмад Масуд призова в отворено писмо, публикувано във "Вашингтон поуст", Западът да осигури оръжия и боеприпаси, за да съдейства за свободата на Афганистан.

Пред Ройтерс той коментира и отправената в социалните мрежи заплаха от талибаните.

"Искаме да накараме талибаните да осъзнаят, че единственият път напред е чрез преговори", казва Масуд и допълва, че не искат война.

Той призова и международната общност при никакви обстоятелства да не признава "тоталитарния режим".

Въпреки това той е категоричен, че са "готови за война". По непотвърдена информация голяма част от редовната армия се намира в провинцията. В провинцията действат и няколко местни милиции.

Масуд казва пред Ройтерс още, че областта ще бъде защитавана от 6000 души, но се нуждаят от международна подкрепа, особено ако се стигне до битки.

Походът към Панджшер

Непосредствено след съобщението на талибаните се появиха и първите новини за започнали битки. 

Ахмад Масуд заяви, че все още няма сигнали за такива.

В "Туитър" пък се появиха снимки на талибаните от похода към "Долината на петте лъва" .

В социалните мрежи се появява неофициална информация, според която талибаните вече са завладяли пет пункта за сигурност в провинцията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!