Шрьодер: Берлин не трябваше да игнорира Русия

OFFNews 28 март 2015 в 20:34 7031 10

Шрьодер към Меркел: Берлин не трябваше да игнорира Русия

Бившият федерален канцлер Герхард Шрьодер подложи на критика политиката на своя наследник Ангела Меркел спрямо Русия.

"Берлин не трябваше да допуска Европейската комисия да започне преговори за асоцииране с ЕС само с Украйна, а не с Русия", каза той в интервю за списание "Шпигел", съобщава БГНЕС.

Шрьодер определи като грешка опитите да се изолира Русия на международната сцена. Той заяви, че ако е бил канцлер, е нямало да се съгласи с изключването на Русия от Г-8. "Именно в условията на криза преговорите са изключително необходими", подчерта Шрьодер, който беше начело на германското правителство в периода от 1998 до 2005 г.

Бившият канцлер отбеляза, че се отнася с разбиране към тревогите на Русия по повод на нейната сигурност. "С разпадането на Съветския съюз Варшавският договор престана да съществува, но НАТО не само остана, но даже значително се разшири на Изток", напомни Шрьодер.

Бившият канцлер също така категорично отхвърли страховете на Полша и Балтийските страни от Русия, които са напълно неоснователни. Той не познава никой в Русия, "който да е толкова голям безумец, че дори да помисли за възможността да постави под въпрос териториалната цялост на Полша или Балтийските страни".

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

   
  X

  Ивелин Михайлов: Запознах се с Николай Марков 3 месеца преди изборите