Сирия: Шестчленно семейство извадено живо от руините в Идлиб, спасиха и новородено (видео)

OFFNews 08 февруари 2023 в 08:57 4499 1

Спасеното сирийско момиченце от руините на рухнала при турските земетресения сграда.

Снимка Getty Images

Спасеното сирийско момиченце от руините на рухнала при турските земетресения сграда.

Шестчленно семейство беше извадено живо от руините на разрушена от земетресенията в Турция сграда в Идлиб, Северозападна Сирия, съобщава Би Би Си и публикува видео.

Спасени са двамата родители и четирите им деца.

Сирия пострада тежко от двете земетресения с магнитуд 7,8 и 7,5 в Турция от 6 февруари. 1932 души от близо осем хилядите жертви са именно от Сирия.

Спасители са извадили и живо новородено момиченце изпод развалините на сграда в Северозападна Сирия, разрушена от земетресение в понеделник. Майката е започнала да ражда скоро след бедствието и е родила, преди да умре, съобщи неин роднина. Баща ѝ, четиримата ѝ братя и сестри и една леля също са загинали. На драматични кадри се вижда как мъж носи бебето, покрито с прах, след като то е извадено от отломките в Джиндайрис.

Лекар от болницата в близкия Африн заяви, че сега момиченцето е в стабилно състояние.

Сградата, в която е живяло семейството ѝ, е една от около 50-те разрушени в Джиндайрис - град, контролиран от опозицията в провинция Идлиб, който е близо до турската граница.

Чичото на бебето, Халил ал-Сувади, каза, че роднините са се втурнали към мястото, когато са научили за срутването. "Чухме глас, докато копаехме - каза той пред информационна агенция АФП във вторник. - Разчистихме пръстта и намерихме бебето с [непокътната] пъпна връв, така че я прерязахме и братовчед ми я закара в болница."

Педиатърът Хани Мааруф каза, че бебето е пристигнало в неговата болница в лошо състояние, с "няколко синини и разкъсвания по цялото тяло". "Тя пристигна и с хипотермия заради големия студ. Трябваше да я затоплим и да ѝ дадем калций", добави той.

Спасеното момиченце. Снимка: АФП

Снимана е да лежи в инкубатор, докато погребват майка ѝ Афраа, баща ѝ Абдула и четиримата ѝ братя и сестри.

"Белите каски", чиито доброволци за първа помощ работят в районите, контролирани от опозицията, предупреждават, че изтича времето, в което могат да бъдат спасени затрупани хора и призовават хуманитарните организации за помощ.

ООН обеща да използва "всички възможни средства", за да достави помощ на хората в северозападната част на страната, но заяви, че доставките са били временно спрени поради повредени пътища и други логистични проблеми.

Тя също така призова правителствата да не политизират доставките на помощи, когато толкова много хора се нуждаят от тях.

Споразумение на Съвета за сигурност на ООН разрешава използването само на един граничен пункт за доставки от Турция в северозападната част на страната. Всички останали доставки трябва да минават през Дамаск, въпреки че в миналото правителството е улеснявало само малка част от "трансграничната" помощ.

Още преди земетресението 4,1 млн. души в северозападната част на страната - повечето от тях жени и деца - разчитаха на хуманитарна помощ, за да оцелеят.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

210

1

Merc

08.02 2023 в 19:05

Турецкие СМИ сообщают, что артиллерия Асада нанесла удар по районам, сильно пострадавшим от землетрясения менее чем через два часа после того, как произошла катастрофа.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика