"Шарли Ебдо" в новия си брой: Ще пробваме да бъдем оптимисти

OFFNews Последна промяна на 14 януари 2015 в 11:35 14722 9

Днес във Франция и в целия свят на пазара излезе историческият брой на сатиричния вестник "Шарли Ебдо" след атентата срещу редакцията му на 7 януари. Изданието, което излезе в тираж от 3 млн. копия, се изчерпа за часове. Сайтът "Биволъ" преведе редакционната статия, с която френската медия проговаря за първи път от страниците на своя вестник. 

От седмица насам атеистичният вестник Шарли сътвори повече чудеса от всички светци и пророци накуп. Чудото, с което сме най-горди е това, което държите в ръцете си, вестникът, който винаги сме правили, в компанията на хората, които винаги са го правили. Чудото, което най-силно ни разсмя бяха камбаните на Нотърдам (катедралата Парижката Света Богородица б.ред), които звъняха в наша чест… От седмица насам Шарли повдига повече от планини по целия свят. От седмица насам, както прекрасно го нарисува Вилем, Шарли има много нови приятели. Анонимни и световно известни, скромни и богати, невярващи и религиозни лидери, искрени и йезуити, такива, които ще останат за цял живот и такива, които само за кратко преминават. Днес ги приемаме всички. Нямаме нито време, нито сърце да ги отсяваме. Но не се заблуждаваме. Благодарим от цялото си сърце на милионите обикновени граждани и на представляващите институциите, които са наистина на наша страна, които искрено и дълбоко в себе си « са Шарли » и които ще се разпознаят. Другите ги пращаме на майната си. Така или иначе на тях им е все тая…

Един въпрос все пак ни човърка: ще изчезне ли най-накрая от политическия и интелектуалния речник мръсната дума « светски интегрист »? Ще престанат ли най-после да измислят умни семантични усуквания, за да квалифицират еднакво убийците и техните жертви?

През последните години се чувствахме малко самотни в опитите да отблъскваме с удари на молив откровените гадории, както и псевдоинтелектуалните префинености, които ни хвърляха в лицето и в лицата на приятелите ни: ислямофоби, християнофоби, провокатори, безотговорни, наливащи масло в огъня, расисти, търсехте си го… Да, ние осъждаме тероризма, но… Да, заплашването със смърт на карикатуристи е лошо, но… Да, подпалването на вестник е лошо, но… Ние чухме всички тези неща и нашите приятели също. Опитвахме се често да им се присмиваме, защото това правим най-добре. Но сега бихме искали да се присмиваме на друго. Защото отново се започва. Кръвта на Кабю, Шарб, Оноре, Тинюс, Волински, Елза Каят, Бернар Марис, Мустафа Урад, Мишел Рено, Франк Бринсоларо, Фредерик Боасо, Ахмед Мерабе, Клариса Жан-Филип, Филип Браам, Йохан Коен, Йоав Хатаб, Франсоа-Мишел Саада още не беше изсъхнала, когато Тиери Мейсан (френски писател, конспирационист, близък до Хизбула и поддръжник на режима на Башар Ал Асад б. ред.) обясни на феновете си във Facebook, че разбира се ставало въпрос за юдео-американско-западен комплот. Вече чухме оттук-оттам разни чистоплюйковци да бърчат нос заради мнозинството събрало се в неделя, пускайки лиги от крайчеца на устните си с вечните аргументи за оправдаване на тероризма и религиозния фашизъм и да се възмущават, между другото, че отдаването на почест на полицаите е равносилно на СС. Не, в тази касапница няма по-малко несправедливо умрели от други. Франк, който загина в редакцията на « Шарли » и неговите колеги, убити през тази варварска седмица умряха, за да защитават идеи, които може би дори не са били техните собствени.

Ще пробваме все пак да бъдем оптимисти, въпреки че не се връзва със сезона. Ще се надяваме, че след този 7 януари 2015 твърдата защита на светскостта ще е нещо нормално по подразбиране за всички, че най-накрая ще престанат заради пози, електорални сметки или подлост да легитимират или дори да толерират комунотаризма и културния релативизъм, които отварят пътя само на едно нещо: религиозния тоталитаризъм. Да, израелско-палестинският конфликт е реалност, да международната геополитика е поредица от маневри и провали, да, социалното положение на така нареченото « население от мюсюлмански произход » във Франция е дълбоко несправедливо, да, с расизма и дискриминацията трябва да се борим без отдих. За щастие съществуват много инструменти, за да се опитаме да решим тези сериозни проблеми, но всички ще са безполезни ако липсва един: светскостта. Не позитивната светскост, не инклузивната светскост, не някаква там неясно каква светскост, а светскостта и точка. Само тя позволява, защото провъзгласява универсалността на правата, да се упражнява равенството, свободата, братството и сестринството. Само тя позволява пълната свобода на съзнанието, свободата, която отричат, малко или повече открито, според маркетинговото си позициониране, всички религии когато напуснат терена на стриктно интимното, за да слязат на политическия терен. Само тя позволява, колко иронично, на вярващите и на другите да живеят в мир. Всички, които претендират да защитават мюсюлманите, приемайки тоталитарния религиозен дискурс, защитават всъщност техните палачи. Първите жертви на ислямския фашизъм – това са мюсюлманите.

Милионите анонимни хора, всички институции, всички държавни глави и правителства, всички политически лица, интелектуалци и медийни фигури, всички религиозни лидери, които тази седмица обявиха « Аз съм Шарли » трябва да знаят, че това означава също: « Аз съм светскостта ». Ние сме убедени, че за мнозинството от нашите поддръжници това се разбира от само себе си. А другите да си се оправят.

И последно, нещо важно. Бихме искали да пратим едно съобщение на папата Франсоа, който също « е Шарли » тази седмица: приемаме камбаните на Нотърдам да звънят в наша чест само ако ги удрят момичетата от « Фемен ».

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16.01 2015 в 15:28

ебдо е с нямо h > hebdo

демек, оправете си тага :)

15.01 2015 в 18:58

Има си термин секуларизъм, излишно е било да се измислят думи като "светскост".

14.01 2015 в 20:17

Защо не поканиха и мосю Сине (Sine) да отпразнуват милионният брой за свободата на ...

14.01 2015 в 16:19

red or dead, а ти да не би да очакваше те да се смесят с протестиращите и да участват наистина в похода ли? Ето това е манипулация, макар и смешна и непонятна за нас и тя потвърждава написаното за религиите в редакционната статия на "Шарли Ебдо":

http://ploshtadslaveikov.com/?p=14826

14.01 2015 в 15:40

http://bio-astrology.com/portfolio-item/volen-siderov/

14.01 2015 в 15:02

ЛЪСНА МАНИПУЛАЦИЯТА: СВЕТОВНИТЕ ЛИДЕРИ „МАРШИРУВАТ” В ПАРИЖ ПО ОТЦЕПЕНА УЛИЦА, ОТЗАДЕ ИМ … СТАТИСТИ.

В Германия се разгорещяват дебатите за манипулирането на някои от най-знаковите кадри от протестното шествие в Париж от страна на най-големите телевизии като обществена ARD. Фалшифицираните образи, показани между впрочем по цял свят, внушават, че световните лидери водят протестиращите.

Истината е, че е на лице поредната медийно-политическа инсценировка. От съображения за сигурност лидерите „маршируват“ по една отцепена улица, следвани плътно от статисти. Оттам-нататък – всичко е въпрос на перспектива на камерата и (не) съзнателна липса на рефлекси от страна на репортери и модератори.
Снимките са от блога на ARD, която трябваше да влезе в обяснителен режим след аргументираните обвинения на главната редакторка на лявоалтернативния taz.

14.01 2015 в 14:55

Може би секуларизъм. Светкост е малко като драсни-пални-клечице.

14.01 2015 в 13:27

Първите жертви на ислямския фашизъм – това са мюсюлманите. Бих добавил - и най-многобройните, ама ние тях не ги броим и много-много не се трогваме от съдбата им. А може би са толкова ужасяващи (както 10-годишния убиец от вчера), че просто съзнанието ни отказва да приеме това за реалност.

14.01 2015 в 13:20

Възхитително! Може би само "светскостта" трябва да се преведе по друг начин, ама и аз не мога да измисля как с една дума да се изрази светския фундамент на държавата, образованието, куртурата и т.н. Ако правилно го разбирам.