Френските власти съдят комик за шега по повод "Шарли ебдо"

ОFFNews 12 януари 2015 в 18:49 30972 42

Снимка AFP

Френските правоохранителни органи започнаха разследване срещу комика Дийодоне М'бала М'бала за негово изявление относно терористичната атака в списание "Шарли ебдо", съобщи La Depeche.

Комикът взе участие в масовите демонстрации в памет на жертвите на терористичните атаки и в защита на свободата на словото, при които взеха участие близо 5 милиона души в цяла Франция.

Връщайки се у дома, Дийодоне пише в своята Фейсбук страница ироничен коментар за демонстрацията:

"Какво мога да кажа след този исторически поход ... Легендарно! Вълшебен момент, равен на Големия взрив, създал Вселената! .. Или, в по-малък мащаб, сравним с коронацията на Версенжеторикс. Сега съм най-накрая у дома. Що се отнася до мен, да знаете, че днес се чувствам Шарли Кулибали."

48-годишният Дийодоне М'бала М'бала е известен френски комик, актьор и политически активист. Баща му е от Камерун, а майка му е фрацузойка. Много от неговите комични изпълнения са спорни, а френските власти постоянно забраняват изявите му в различни градове на страната. Той е съден и по обвинения в антисемитизъм.

"Решението за започване на разследване е взето тази сутрин", заяви прокурорът, като каза, че изказването на Дийодоне може да се разглежда като оправдание за тероризъм.

По-рано френският външен министър Бернар Казнев нарече изявлението на комика "низост" и обеща да направи проверка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews