Северна Корея с най-мощния ядрен опит: Трус, признание и поздравления (обновена)

OFFNews 09 септември 2016 в 04:42 17507 4

Снимка Yonhap

Пети ядрен опит извърши Северна Корея, предават информационните агенции. По-рано геологическата служба на САЩ съобщи за земетресение с магнитуд 5,3 на 20 км от полигона Пангири, откъдето тръгнаха съмененията за ядрения опит.

Китайският Networks център обяви, че земният трус се дължи на експлозия, сеизмичното събитие е резултат на ядрен опит, смята и японското правителство, според изявление на говорителя му. 

Властите на Северна Корея официално заявиха в ефира на държавната телевизия, че страната е провела успешно петото ядрено изпитание в своята истори.

По думите на диктора, изпитанието е проведено на полигон в северната част на страната и именно там е взривена най-мощната бойна глава в историята на ядрената програма на страната. Ръководството на Северна Корея дори вече е отправило през учените, занимаващи се с разработката на бомбата, официални поздравления.

Сеул също така твърди, че мощността на изпитания заряд е с шест килотона по-малко от бомбата, която САЩ пуска над Хирошима.

ООН следи развитието на ситуацията.

Предположенията, че Северна Корея може да проведе пети ядрен опит се засилиха, след като САЩ включи в черния списък лидера Ким Чен Ун за нарушаване на човешките права през юли. Северна Корея проведе четвъртия си ядрен опит през януари в отговор на новите санкции на ООН. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11855

4

Gaboff

09.09 2016 в 18:02

Внучето на дядо Ким в най-скоро време ще яде свинската опашка с г...си. Хем за удобство ще отклони и вниманието от другите региони на планетата.Как беше понятието„ удобен идиот“ или „необходим грешник“.

12006

3

Boba Fett

09.09 2016 в 15:36

Нека се самовзривят.