Северна Корея осъди американец на 15 години каторга

02 май 2013 в 11:13 2348 1

Мъжът вдясно е арестуваният американец. Снимката е от 1988 г. Снимка: АП
Мъжът вдясно е арестуваният американец. Снимката е от 1988 г. Снимка: АП

Северна Корея обяви, че е осъдила америкнаски гражданин на 15 години "труд в каторга".

Съобщението бе направено чрез държавната информационна агенция KCNA.

Според него осъденият е 44-годишният Пе Юн-хо, известен в САЩ под името Кенет Бе. Той е получил присъдата на 30 април 2013 г.

Мъжът е бил задържан миналата година, след като влязъл в Северна Корея като турист, съобщава Би Би Си. Според Пхенян 15-те години каторга са присъдени са "престъпления срещу правителството". Местни медии информират, че Пе Юн-хо е направил самопризнания, включително и за опити да събори правителството.

Новината за тежката присъда идва в момент на силно обтегнати отношения между САЩ и Северна К0рея, след като Пхенян направи трети ядрен опит.

Кореспондентът на Би Би Си в Южна Корея припомня, че Пе Юн-хо не е първият арестуван или съден в Северна Корея американец. В последните години Пхенян е задържал двама американски журналисти, един бизнесмен, един учител по английски и един активист. Някои от тях са получили същата присъда - изпращане в каторга. Но след преговори всички са били освободени. Понякога това става след неофициални визити на високо ниво - като например на бившите рпезиденти Джими Картър и Бил Клинтън. Затова наблюдатели виждат в присъдата на мистър Пе опит за привличане на американски преговарящи на севернокорейска територия. 

 

 
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови