КНДР постави условия за преговори със САЩ

Елица Мартинова 18 април 2013 в 07:55 2175 1

Лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун. Снимка ЕПА/БГНЕС
Лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун. Снимка ЕПА/БГНЕС

След месец напрежение на Корейския полуостров лидерът на КНДР Ким Чен Ун най-накрая обяви условията си за преговори с Южна Корея и САЩ.

„Процесът по денуклеаризация на Корейския полуостров може да започне само след извеждането на всички ядрени оръжия на САЩ от региона“, се казва в изявлението на севернокорейския лидер, изготвено съвместно с Комитета по отбраната.

Това е и най-важното условия за началото на диалог между КНДР и САЩ. Според Ким Чен Ун Пхенян развива собствена ядрена програма, за да е в състояние да се защити при нападение от Вашингтон.

Комитетът по отбраната на Северна Корея настоява за анулиране на всички наказателни резолюции срещу Пхенян, които Съветът за сигурност на ООН прие заради ядрените и ракетни изпитания в КНДР.

„Ако САЩ искат да избегнат съкрушителния удар на армията на КНДР и да започнат диалог, те трябва да анулират изфабрикуваните и несправедливи резолюции на Съвета за сигурност на ООН“, гласи позицията на Северна Корея.

КНДР се обяви за ядрена държава през 2005 г., а в края на 2006 г. извърши първия си ядрен опит. Паралелно с това, Пхенян развива програма за производство на балистични ракети, способни да носят ядрени глави.

Заради ескалацията на напрежението на Корейския полуостров в сряда вечер генералният секретар на ООН Бан Ки Мун обяви, че Северна Корея няма да бъде призната за ядрена държава.

„За Северна Корея ще е по-добре да се откаже от ядрените си амбиции, да промени курса и да обърне внимание на хуманитарната ситуация в страната“, коментира Бан Ки Мун.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови