Северна Корея изстреля междуконтинентална балистична ракета, Съветът за сигурност на ООН се събира

Тестът изглежда успешен. Загадка е как Северна Корея е успяла да постигне този зашеметяващ успех - признава старши сътрудник вамериканския Фонд за международен мир ''Карнеги''

OFFNews 13 юли 2023 в 08:20 2744 5

Снимка от изстрелването, разпространена от севернокорейското правителство.

Снимка БТА/АП

Снимка от изстрелването на междуконтиненталната балистична ракета, разпространена от севернокорейското правителство.

В сряда Северна Корея тества най-новата си междуконтинентална балистична ракета Hwasong-18, съобщиха държавните ѝ медии, като заявиха, че оръжието е в основата на ядрените ѝ сили и е предупреждение към САЩ и други противници. Изстрелването край източното крайбрежие, потвърдено от Южна Корея и Япония, бе осъдено от държавните ръководители на САЩ, Южна Корея и Япония, които се срещнаха в рамките на срещата на върха на НАТО във Вилнюс, предаде Ройтерс.

Ракетата прелетя за 74 минути около 1000 км, съобщи началникът на японския кабинет Хирокадзу Мацуно, което според него е най-дългият като време на полет на севернокорейска ракета. Северна Корея заяви, че ракетата е прелетяла 1001 км до височина 6 648 км. Япония заяви, че ракетата е паднала в морето източно от Корейския полуостров и на около 250 км западно от северния японски остров Окушири.

Съветът за сигурност на ООН, който забрани с резолюции разработването на балистични ракети и ядрени оръжия от Северна Корея, ще се проведе публично заседание в четвъртък, за да обсъди изстрелването на ракетата. Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш остро осъди изстрелването и призова Пхенян да се съобрази с резолюциите, които забраняват на Северна Корея разработването на балистични ракети, и да възобнови дейността си на диалога, насочен към ядрено разоръжаване на Корейския полуостров, заяви говорителят на ООН Стефан Дюжарик.

Първият полет на Hwasong-18 е извършен през април. Това е първата междуконтинентална балистична ракета на Севера, която използва твърдо гориво, което може да позволи по-бързото разгръщане на ракетите по време на война.

"Изпитателната стрелба е важен процес, насочен към по-нататъшното развитие на стратегическите ядрени сили на републиката, и същевременно служи като силно практическо предупреждение" за противниците, заяви държавната информационна агенция KCNA. Обвинявайки Вашингтон, че увеличава напрежението, като разполага подводници и бомбардировачи на Корейския полуостров и планира ядрена война със съюзниците си от Южна Корея, KCNA заяви, че ситуацията във военната сигурност "е достигнала фазата на ядрена криза отвъд епохата на Студената война".

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун е наблюдавал теста и е заявил, че страната ще предприема все по-силни мерки за защита, докато САЩ и съюзниците им не прекратят враждебната си политика, се казва в доклада.

"Забележително е, че и двата досегашни теста на севернокорейската ракета Hwasong-18 изглеждат напълно успешни, въпреки че страната няма опит с други големи многостепенни ракети с твърдо гориво - казва Анкит Панда, старши сътрудник в базирания в САЩ Фонд за международен мир "Карнеги", в доклад за базираната в Сеул организация NK PRO, която наблюдава Северна Корея. - Как Северна Корея е успяла да постигне този зашеметяващ успех с твърдогоривната си МБР остава загадка."

През последните дни Северна Корея се обяви, че американски шпионски самолети прелитат над нейната изключителна икономическа зона. Пхенян осъди неотдавнашното посещение в Южна Корея на американска ядрена подводница с ракети и се закани да предприеме ответни мерки.

Белият дом осъди изстрелването и заяви, че ще предприеме всички необходими мерки, за да гарантира своята сигурност и тази на Южна Корея и Япония. "Вратата не е затворена за дипломацията, но Пхенян трябва незабавно да прекрати дестабилизиращите си действия и вместо това да избере дипломатически ангажимент", заяви Адам Ходж, говорител на Съвета за национална сигурност на Белия дом в изявление.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1650

4

ob1

13.07 2023 в 10:03

А кога се очаква зашеметяващ успех в изхранването на робите? Може би след очаквания разгром на изгнилия Запад?

-529

3

6екеr4о

13.07 2023 в 09:45

Истината е, че нито САЩ, нито Южна Корея са готови да платят цената за приобщаването на Севера към цивилизования свят, може би вярват, че тя е прекалено висока!?

22548

2

dolivo

13.07 2023 в 09:14

На хранилката на СиПутлер

2073

1

Johnny B Goode

13.07 2023 в 08:48

Голяма загадка как били успели.
Путлер и Си ги използват като прокси пудел да дразнят света.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки