Сексскандал разтърси из основи Би Би Си

Майката на момче твърди, че водещ на телевизията е плащал на сина й за интимни снимки

OFFNews 09 юли 2023 в 16:29 12244 2

централа

Снимка PA MEDIA

Сградата на Би Би Си.

Великобритания е разтърсена от медиен скандал, след като водещ на Би Би Си бе обвинен, че е платил на тийнейджър за снимки със сексуален характер. Неговото име не се споменава, но новинарската агенция обяви, че скоро няма да се появи в ефир. По-късно стана ясно, че водещият е бил уволнен.

Министърът на културата Луси Фрейзър е провела спешни разговори с генералния директор на Би Би Си Тим Дейви, който я уверил, че корпорацията разследва твърденията "бързо и деликатно", съобщи Би Би Си.

Разкритията бяха направени за първи път от таблоида "Сън" и от тях се разбира, че семейството на младежа се е оплакало на Би Би Си през май.

"Предвид естеството на обвиненията е важно сега на Би Би Си да бъде дадено пространство, за да проведе своето разследване, да установи фактите и да предприеме подходящи действия", заяви Луси Фрейзър в туитър, като добави, че ще бъде държана в течение.

Майката на младежа, за когото "Сън" твърди, че е бил на 17 г., когато е започнал да получава пари от водещия, заяви, че детето ѝ е използвало сумите, за да си купува крек-кокаин. Тя обяснява, че ако плащанията продължат, детето ѝ, което сега е на 20 г., ще "умре". Платени са били 35 000 лири.

Тя твърди, че снимката на водещия по бельо е била направена като част от видеоразговор със сина ѝ.

След като на 19 май семейството съобщило на Би Би Си за своите опасения, било разочаровано, тъй като водещият останал в ефир, и тогава решило да се обърне към "Сън".

След първия репортаж на таблоида някои от водещите на Би Би Си се включиха в социалните мрежи, за да отрекат, че са въпросната звезда, включително Рилан Кларк, Джереми Вайн, Ники Кембъл и Гари Линекер.

Кембъл от Radio 5 Live написа в туитър, че е съобщил на полицията за анонимен акаунт в мрежата заради публикация, в която се твърди, че той е водещият.

"Вече има обвинения, че след като семейството е подало жалбата си, телевизията не е предприела правилните мерки, за да разследва случая", посочи специалният кореспондент на BBC News Луси Манинг.

Редица политици настояха Би Би Си, която твърди, че приема всички обвинения "много сериозно", да отговори на въпросите.

Министърът от Консервативната партия Виктория Аткинс определи твърденията като "много, много сериозни" и заяви, че Би Би Си трябва да действа "бързо", като същевременно следва процедурите. Тя обясни в предаването "Неделя с Лаура Куенсберг", че в основата на този въпрос стои "млад човек... който ще изпитва всякакви емоции", като призова хората да ги вземат предвид, когато говорят или отразяват това.

Ветеранът в областта на радиоразпръскването Стюарт Първис - бивш ръководител на ITN - коментира, че сагата може да навреди на стремежа на Би Би Си да се възприема като "националната телевизия на доверието".

Запитан какво би направил, ако работеше в корпорацията, Първис отговори, че шефовете трябва да съберат хора, "които знаят какво правят".

"Имате нужда от човешки ресурси, от адвокати, от хора, които се занимават с комуникации, от шефовете на проверяваното лице. Не трябва да забравяте, че всеки един имейл, който си изпращате, ще бъде обект на проверка, ще бъде публичен в някакъв момент, така че натискът върху ръководството на Би Би Си е огромен", каза той.

Говорител на пресслужбата на Би Би Си вече заяви: "Ние се отнасяме много сериозно към всички твърдения и разполагаме с процедури за активно справяне с тях".

"Ако получим информация, която изисква допълнително разследване или проверка, ще предприемем стъпки за това. Това включва активни опити да разговаряме с тези, които са се свързали с нас, за да потърсим повече подробности и разбиране на ситуацията. Ако не получим отговор на нашите опити или не получим по-нататъшен контакт, това може да ограничи способността ни да напредваме, но не означава, че нашите разследвания спират. Ако в даден момент се появи или бъде предоставена нова информация, включително чрез вестници, ще бъдат предприети съответните действия в съответствие с вътрешните процеси", обясни говорителят.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11472

2

Zmee

10.07 2023 в 09:44

17г - непълнолетен, 17.5г непълнолетен, 17.9г непълнолетен, 18г - хоп, пълнолетен, изведнъж много рязко поумнява и може да взима решения!
А навремето на 14г са ходели на война...

12078

1

edin slep

09.07 2023 в 18:12

Четири години е плащал големи суми, сега е уволнен, опозорен, може и разорен. Да кажеш, че е наранил някого ...

Иначе наркотиците са страхотия ... Горките зависими, до къде стигат за дозата.
 
X

Да помогнем на украинските деца!