Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

СБУ откри проруска литература, хора с документи от СССР и пари при претърсване на манастири

OFFNews 23 ноември 2022 в 13:09 1989 4

проверка

Снимка СБУ

Проверката на СБУ установи интересни факти.

Хора без документи, руски граждани, над 2 млн. гривни, 100 000 долара и няколко хиляди рубли е открила Службата за сигурност на Украйна (СБУ) при проверка на Киево-Печерската лавра в Киев, Коретския манастир "Света Троица" и помещенията на Сарненско-Полеската епархия на Украинската православна църква в Ривненска област.

Акцията на службата започна вчера, като се търсеха диверсанти и скрито оръжие. 

Следователите са открили още проруска литература, използвана за преподаване в семинариите и църковните училища, включително за популяризиране на идеите на "руския свят", съобщават днес от СБУ.

Някои от хората, открити в манастирите, са показали паспорти и военни карти на СССР, изобщо не са имали оригинални документи, а само копия, или са имали паспорти на украински граждани със следи от подправяне или повреждане. Повече от 50 души са подложени на полиграфски тестове.

Киево-Печерската лавра се управлява от Украинската православна църква (УПЦ доскоро бе част от Московската патриаршия). След руското нахлуване има сведения, че свещеници от МПЦ са подпомагали руските окупационни сили и са провеждали пропаганда в полза на "руския свят".

УПЦ обявява, че се отдалечава от Москва, но остава част от Руската православна църква за поместните православни църкви по света, напомня Би Би Си.

Руското външно министерство реагира гневно на обиските в Лаврата.

"Това е просто някаква безбожна вакханалия. Това няма никакво оправдание или обяснение. Подобен акт се вписва в логиката на действията на киевския режим", заяви говорителят на министерството Мария Захарова. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

4

6екеr4о

23.11 2022 в 15:03

Кремълската пропаганда, непрекъснато заклеймява човешката ненавист към путлеровия режим с дълбоко погрешното понятие "русофобия". Същото правят и форумните малоумници. Думата е всеизвестна, от древногръцки е, даже и един от спътниците на планетата Марс е кръстен така. Аз лично, предполагам и голямата част от мислещите българи, нямам страх от ЛилиПуткин и от комунистическата шайка около него, а изпитвам просто дълбоко отвращение! Мизерници...

345

3

Джендо Джедев

23.11 2022 в 14:50

Еврак,

В това са майстори алкашите ти, не намесвай нормалните хора в такива изродщини! :D

-529

2

6екеr4о

23.11 2022 в 14:26

Наскоро един теолог бе написал, цитат: "Каноните вече нищо не значат. Руснаците, както каза патриарх Кирил, са в „метафизична война“. Само че тази метафизична война ще има много тежки физични отражения както върху света, така и върху православието изобщо. Православието в момента, благодарение на действията на този „руски свят“ или на „метафизични войни“, е подложено на страшно изпитание, на което то трябва да устои дори с риска на ответен удар. Руската православна църква трябва да бъде обявена за това, което тя е. Те не са нито православни, нито християни, а съратници в бойното поле на руския империализъм. Църквата никога не се е занимавала с това. Христос е казал: „Аз съм Пътят, Истината и Животът“, но не е казал: „Аз съм Пътят, Истината и Животът на едно определено племе, което обявява себе си за християнско и православно“.
Някой учудва ли се, че един манастир се ползва и за целите на Путлер!?!

 
X

Да помогнем на украинските деца!