Сблъсъци между фенове и полиция в Лондон и Париж след двубоите в Катар

OFFNews 11 декември 2022 в 09:31 2431 3

футболни фенове

Снимка БТА/АП

Футболни фенове в Лион, Франция

Франция и Мароко се класират на полуфиналите на Мондиала в Катар след драматични двубои с Англия и Португалия. Фенове на Мароко празнуваха бурно победата по целия свят. В Париж и Лондон се стигна до сблъсъци с полицията, съобщи БГНЕС.

Фойерверки, но и засилено полицейско присъствие на Шанз Елизе в Париж. Близо 20 000 души се събраха на емблематичния булевард във френската столица след победата на Мароко с 1:0 срещу Португалия на четвъртфинала на Световното първенство по футбол в Катар. За първи път в историята африкански отбор достига до полуфинали.

Малко преди полунощ атмосферата рязко се промени. Вместо мароканци и присъединилите се към тях французи, празнуващи победите на своите отбори, пристигат облечени в спортни екипи младежи, които започват провокации.

Феновете замерват с пиротехнически средства силите на реда, които отговарят със сълзотворен газ. Скеле, използвано за ремонт на сграда, е срутено и разглобено на части, които са хвърляни по полицаите.

В Лондон също се стигна до напрежение. Британската полиция ескортира автобус, опитващ да си проправи път през тълпата, която хвърля предмети по него.

Движението в центъра на Лондон беше затруднено, наложи се затварянето на метростанция. Въпреки това празненствата като цяло тази нощ бяха мирни. Към мароканците в британската столица се присъединиха привърженици от Тунис и Алжир, както и палестинци. За англичаните остава разочарованието.

Така бяха попарени надеждите на Англия след 56 години да върне световната титла у дома, докато Франция получава шанс да я защити, след като стана световен шампион през 2018 година в Русия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

3

Джендо Джедев

11.12 2022 в 19:47

Веждичка,

Е да, сега твоят Бащица води война в Украйна и гони имигранти от там. По примера на войните в Мароко. Ама век-два по-късно от тях. Нема лошо, Рашка винаги е била с век-два назад от нормалния свят. :D

318

1

Valioka

11.12 2022 в 13:51

дано евроалкохолика да е доволен - това са неговите хора... Те искат нов ред, различен от установения. Ех, тоя загниващ Запад, пълен с мизерстващи в своите си страни мигранти и евроалкохолици...