Сблъсъци, блокади и палежи след ареста на сина на Ел Чапо в Мексико (галерия)

OFFNews 06 януари 2023 в 08:35 9075 2

Палеж след ареста на сина на Ел Чапо

Снимка БТА/АП

Палеж след ареста на сина на Ел Чапо

Слънцето още не е изгряло в Кулиакан, когато Давид Телез и семейството му се отправят към летището на града след ваканцията си. Малко, след като тръгват, се сблъскват с блокада – изоставен автомобил, който препречва пътя им. Телез търси в социалните мрежи информация какво се случва. Вижда, че столицата на щата Синалоа – крепост на едноименния картел, една от най-могъщите организации за трафик на наркотици в света – е пълна с пътни блокади и там се стреля.

Синът на наркобарона и бивш шеф на картела „Синалоа“ Ел Чапо – Овидио Гусман, е заловен от военните и това разпалва вълна от насилие, но минават часове, преди министърът на отбраната на Мексико да потвърди новината. Призори Луис Кресенсио Сандовал заявява, че военни от армията и Националната гвардия са заловили син на Ел Чапо. Нарича го само „Овидио“, в съответствие с правителствената политика.

Операцията е проведена преди разсъмване северно от Кулиакан. Тя превръща деня в ден на терор, какъвто жителите на града не са преживявали от октомври 2019 година – последния път, когато властите се опитват да заловят 32-годишния Гусман - по прякор Мишката, превърнал се в ключова фигура в картела след ареста на баща си. Тогава Овидио е пуснат скоро след задържането си по искане на президента Андрес Мануел Лопес Обрадор заради сблъсъците и това е считано за провал на мексиканските власти.

Публикации след задържането в четвъртък в социалните мрежи на жители на Кулиакан показват напрегнатата атмосфера в града. От видео се вижда как конвои от въоръжени мъже в пикапи и джипове се движат по булевардите. Един от тях включва бордови камион с монтирано оръжие в задната част - същият вид превозни средства, които предизвикват хаос и безредици по време на размириците през 2019 г.

Всички входове към града са блокирани, а подобни действия се разиграват и в други части на Синалоа. 

Престрелка има и на летището, на самата писта, и малко след нея то е затворено. Затворено е и летището в съседния Масатлан. В четвъртък следобед Aeromexico обяви, че спира полетите и в Сиудад Обрегон, на шест часа път с кола северозападно от Кулиакан.

Престрелка на летището

"Докато самолетът ускоряваше, за да излети, чухме изстрели много близо до самолета. Всички се хвърлихме на пода“ – разказва 42-годишният Телез пред Ройтерс, който трябва да излети със съпругата си и трите им деца - на 7, 4 и 1 г. - от Кулиакан за Мексико сити. Малко по-рано на пистата виждат да каца щурмови самолет.

Още на летището изнервени охранители приканвали пътниците да се качат по-бързо на борда. Властите не казвали нищо, но се разнесъл слух, че членове на наркобандата са там. Телез се скрил в тоалетната със семейството си. Слухът се оказали неверни и пътниците на Aeromexico се качили бързо на борда.

Точно когато полет АМ165 за Мексико сити трябвало да излети, на аерогарата кацнали поредица от военни самолети. Телез прави видеоклипове с телефона си. Виждат се два големи транспортни военни самолета и по-малки, както и военни камиони на пистата. В далечината отекват изстрели.

Двигателят е ударен и това предизвиква изтичане на въздух. Екипажът нарежда на пътниците да слязат. Оттам стигат до чакалня без прозорци.

От Aeromexico съобщават, че никой от пътуващите с полета на Телез не е пострадал. Скоро след това летището в Кулиакан е затворено, а силите за сигурност патрулират в града, осеян с опожарени автомобили, в опит да овладеят бурната реакция след ареста на наркобоса.

Не напускайте дома си!

Общинската управа на Кулиакан предупреди: "Не напускайте дома си! Безопасността на гражданите на Кулиакан е най-важна". Училищата, местните власти и много частни предприятия са затворени.

Оскар Лоза, активист за човешки права в Кулиакан, описа ситуацията като напрегната, с някои грабежи в магазините. В южната част на града, където живее Лоза, хората съобщават за конвои от въоръжени лица, които се движат към военна база, но Лоза казва, че улиците около дома му са страшно тихи. "Не се чува никакво движение", казва той.

Преподобният Естебан Роблес, говорител на римокатолическата епархия в Кулиакан, заяви, че "има атмосфера на несигурност, напрежение" и че тези, които могат, остават в домовете си. "Много от улиците все още са блокирани от изгорелите автомобили", каза Роблес.

Правителството на Канада също призовава канадците в мексиканския щат Синалоа да ограничат придвижването си и да се укрият на място на фона на избухналото насилие в северозападната част на страната след ареста на Овидио Гусман.

Издирван в САЩ

Сегашният арест е извършен само дни, преди Обрадор да приеме американския президент Джо Байдън за двустранни разговори, последвани от срещата им на върха на северноамериканските лидери с канадския министър-председател Джъстин Трюдо. Очаква се трафикът на наркотици, заедно с имиграцията, да бъдат основна тема.

Синът на Ел Чапо е издирван в САЩ по обвинение в наркотрафик.

"Това е значителен удар върху картела "Синалоа" и голяма победа за върховенството на закона. Тя обаче няма да възпрепятства потока от наркотици към САЩ. Надяваме се, че Мексико ще го екстрадира в САЩ", заяви в четвъртък Майк Вигил, бивш ръководител на международните операции на ДЕА. Той твърди, че Овидио Гусман е участвал във всички дейности на картела, особено в производството на фентанил. Във федерален обвинителен акт от 2018 г. във Вашингтон по-младият Гусман е обвинен в заговор за разпространение на кокаин, метамфетамин и марихуана в Съединените щати.

За година повече от 107 хил. американци са починали от свръхдоза наркотици. Повечето от тях са били свързани с опиоиди, включително незаконно произведен фентанил.

По АП и Ройтерс

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2744

2

AAA

08.01 2023 в 07:36

Бай пешо го духа ;)

-5840

1

В тази война САШ да насочат парите си защото им коства 100к жертви на година, а да оставят окраинците сами да се разберат с другите руснаци.