Съветски космически кораб на търг в Брюксел

OFFNews 24 април 2014 в 11:28 4301 1

Снимка аукционна къща "Лемперц"

Космическата капсула, която ще бъде продадена на 7 май

Руската космическа капсула от типа „Возвращаемый аппарат“ ще бъде продадена на търг в Брюксел на 7 май.

Очаква се апаратът да се продаде при прогнозна стойност 1-2 млн. долара, съобщиха от германската аукционна къща "Лемперц", които са организатори на търга.

Съветската машина вероятно е първият космически апарат, който два пъти е излизал в космоса. Първата мисия се е състояла през лятото на 1977 г., като тогава апаратът е бил в орбита 30 дни. Втората е започнала през март 1980 и е завършила след повече от две години.

За пръв път подобна космическа капсула ще се продава на търг в Европа. „Возвращаемый аппарат“, който има тегло от почти два тона, е пристигнал вчера на летището във Франкфурт от Саудитска Арабия. През следващите дни капсулата ще бъде пратена до Берлин в специално тежкотоварно превозно средство, а щом пристигне ще бъде изложена за няколко дни и хората ще могат да я разгледат.

След това апаратът ще бъде изпратен в Брюксел, за да бъде продаден. Освен за капсулата на търга ще може да се наддава и за два съветски скафандъра, които имат прогнозна стойност от 80-100 хил. долара. Аукционът ще се проведе в новооткрития клон на „Лемперц“ в Брюксел.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови