Саудитска Арабия готви преговори за мир в Украйна, Русия не е поканена

OFFNews 30 юли 2023 в 22:02 6041 0

Снимка Getty Images

Престолонаследникът на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман с украинския президент Володимир Зеленски в Джеда през май т. г.

Следващата среща на съветниците по националната сигурност и политическите съветници на държавните лидери относно изпълнението на инициативите на Украйна за възстановяване на устойчивия и справедлив мир ще се проведе в скоро време Саудитска Арабия. Това съобщи ръководителят на канцеларията на президента Андрий Ермак в реч на заседанието на Конгреса на местните и регионални власти при президента на Украйна, проведено в Ивано-Франковск. За предстоящата подготовка на мирни преговори в Саудитска Арабия съобщи в сайта си офисът на украинския президент.

„Украинската формула за мир съдържа десет основни точки, изпълнението на които ще даде възможност не само да се осигури мир за Украйна, но и да се създадат механизми за противодействие на бъдещи конфликти в света“, отбеляза Андрий Ермак.

По думите му всяка точка от Формулата на мира на президента Володимир Зеленски се обсъжда днес в индивидуален и групов формат с представители на повече от 50 страни по света почти всяка седмица.

„Дълбоко сме убедени, че украинският мирен план трябва да бъде взет за основа, защото войната се води на наша земя. В същото време в процеса на консултации с всички заинтересовани страни се стремим да вземем предвид мнения и позиции, които не противоречат на ключовите принципи на международното право и разпоредбите на Устава на ООН“, подчерта Андрий Ермак.

Ермак каза още, че за прилагането на Формулата на мира на Владимир Зеленски украинската страна използва "трифазна структура". Първата фаза е срещи с посланици, акредитирани в Украйна, които са посветени в подробно разглеждане на всяка точка от Формулата.

Втора фаза - Украйна инициира срещи на съветници по националната сигурност с цел намиране на оптимални формулировки и механизми за изпълнение на украинския мирен план.

„Първата такава среща организирахме в партньорство с датските колеги. Тя се проведе в Копенхаген през юни. Следващото заседание ще се проведе скоро. Домакин ще бъде саудитски град. Благодарим и на двете кралства за тяхното лидерство и силната подкрепа за украинските инициативи“, каза ръководителят на канцеларията на държавния глава на Украйна.

„Президентът Зеленски отбеляза, че нашият избор е да обединим света около Украйна. Доказателствата за този избор са очевидни: ние включваме страните от Запада, Изтока, Севера и Юга“, добави още Ермак.

Според ръководителя на президентската канцелария, третият етап от съгласуването на Формулата за мир ще бъде учредителната глобална среща на върха на ниво лидери на държавите, която може да се проведе преди края на годината.

По-рано днес "Уолстрийт джърнъл" съобщи, че Саудитска Арабия е станала инициатор на преговори за Украйна. Домакините са поканили  Украйна, западни страни, Индия и Бразилия, но не и Русия. Целта на тези преговори е да се засили международната подкрепа за исканията на Украйна за мир. Страната окупатор не беше поканена на тази среща, тъй като западните държави смятат, че нейното отсъствие ще допринесе за консолидирането на международната подкрепа за украинския мирен план.

Преговорите, на първо място, ще бъдат насочени към привличане на подкрепа за плана Киев от онези държави, които все още са неутрални по този въпрос.

Очаква се преговорите да се проведат на 5-6 август в Джеда, съобщава УНИАН. Участници ще бъдат представители на 30 държави. Участие в събитието вече е потвърдено от Обединеното кралство, Южна Африка, както и Полша и някои други страни от ЕС. Очаква се към тях да се присъедини и представителят на САЩ Джейк Съливан.

Саудитска Арабия беше избрана за място на разговорите отчасти, за да се опита да убеди Китай също да присъства на срещата, според дипломатически източници.




Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!