Сателитни снимки може би разкриват руски план Грузия да бъде въвлечена във войната

OFFNews 13 декември 2023 в 18:03 9961 1

Очамчира
Какво се случва в Очамчира.

Съпътстващите конфликти, чиято цел е да отвлекат вниманието от руската агресия срещу Украйна, са един от прийомите на властта в Кремъл. Подозренията за подобна "режисура" са повече от сериозни. Редица международни наблюдатели видяха връзка между нарастването на напрежението между Сърбия и Косово преди няколко месеца, размириците в няколко африкански държави и касапницата, която терористите от Хамас организираха срещу Израел.

Все по-остро обаче стои въпросът дали Москва не прави опит да въвлече трета държава, и то такава с амбиции за членство в ЕС, във войната с Украйна. Става дума за Грузия. 

В началото на ноември 50 депутати от грузинската опозиция се обърнаха към страните-членки на НАТО и ЕС, призовавайки за единна позиция срещу плана на Русия да създаде постоянна военноморска база в отцепилата се грузинска област Абхазия, пише Би Би Си.

Плановете на Кремъл породиха опасения, че базата може да въвлече Грузия, която се надява да се присъедини към ЕС, във войната на Русия в Украйна и да навреди на собствените планове на Тбилиси за пристанище на Черно море.

„Ние единодушно и твърдо осъждаме руската окупация, милитаризация и други действия, насочени към анексиране на окупираните региони на Грузия, нов израз на което е откриването на постоянна руска военноморска база в пристанището Очамчире“, се казва в изявлението на депутатите.

Преди седмици фактическият лидер на Абхазия Аслан Бжания потвърди, че е подписано споразумение с Кремъл за постоянна военноморска база в черноморското пристанище Очамчира.

Абхазия е международно призната като част от Грузия, но е под контрола на руски и сепаратистки сили от 90-те години на миналия век.

Външното министерство на Грузия осъди плана на Русия като "грубо нарушение на суверенитета и териториалната цялост на Грузия", въпреки че управляващите в Тбилиси омаловажават значението на постоянната военноморска база, обяснявайки, че тя не представлява непосредствена заплаха.

„Дори и да започнат да строят базата в Очамчира, това ще им отнеме поне три години“, каза Николоз Самхарадзе, ръководител на Комитета по външни отношения на Грузия пред BBC. „Ние сме съсредоточени върху непосредствените заплахи, а не върху заплахите, които могат да дойдат в бъдеще."

Той казва, че правителството е по-фокусирано върху грузински граждани, убити или отвлечени от руските сили близо до окупационната линия, която разделя Грузия от нейните отцепнически територии Абхазия и Южна Осетия.

„Не наблюдаваме никакви движения за започване на строителство в Очамчира", посочва Самхарадзе.

BBC Newsnight и BBC Verify обаче анализираха сателитни изображения, които показват нови драгиращи и строителни дейности в пристанището след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна през февруари 2022 г.

Според фактическата администрация в Абхазия тази драгираща работа означава, че Очамчира вече може да приема по-големи товарни кораби с водоизместимост до 13 000 тона.

Украинското разузнаване твърди, че целта е да се даде възможност на военни кораби от Черноморския флот на Русия да използват Очамчира като безопасно пристанище.

Ако Русия използва Очамчира, за да атакува Украйна или ако Украйна се прицели по руски военноморски кораби там, тогава Грузия ще стане страна във войната", казва Натия Сескурия от Royal United Services Institute.

„Ако Путин има нужда Грузия да бъде въвлечена в тази война, той ще го направи. Ако е в негов интерес, той има всички възможности да окаже натиск върху Грузия, за съжаление“, казва тя.

Това не само засилва страховете на Грузия да не бъде въвлечена във войната, но има опасения, че собствените планове на Тбилиси за огромен инфраструктурен проект на брега на Черно море могат да бъдат възпрепятствани.

Дълбоководно пристанище в Анаклия е най-близкият грузински град до контролираната от Русия Абхазия.

Проектът Анаклия се смята за жизненоважен за стимулиране на търговията по така наречения Среден коридор, най-бързият маршрут за доставка на товари между Азия и Европа.

Маршрутът избягва използването на територията на Русия като сухопътен коридор и Световната банка е изчислила, че може да намали наполовина времето за пътуване и да утрои търговските обеми до 2030 г.

Кремъл отдавна се противопоставяше на това като проект на САЩ, а руският външен министър Сергей Лавров заяви, че подводниците на американския флот ще могат да акостират там.

Но докато Грузия има като цяло проевропейско население, нейното правителство има сложни отношения с Москва.

През 2020 г. грузинските власти анулираха договора за изграждане на дълбоководното пристанище, който беше възложен на консорциум, подкрепян от западни банки и инвеститори.

Мамука Хазарадзе, който ръководи първоначалния Консорциум за развитие на Анаклия, казва, че правителството в Тбилиси е дерайлирало развитието на пристанището, за да успокои Москва.

„Най-големият проблем, който имаме с това правителство е, че те обслужват руските интереси, защото не е в интерес на Русия Анаклия да бъде построена“, казва той.

Според Хазарадзе доказателство за това е руската база, построена само на 30 км (18 мили) на север на брега на Черно море.

Неговият консорциум в момента е завел иск срещу грузинското правителство пред международен арбитраж.

„Драгирахме пет милиона кубични метра пясък на 11 метра дълбочина. Поставихме 3500 км тръби“, казва г-н Хазарадзе, който оглавява опозиционната партия Лело.

Правителството на Грузия твърди, че планът за дълбоководно пристанище ще бъде възобновен и печелившата оферта ще бъде обявена скоро.

Николоз Самхарадзе, който председателства парламентарната комисия по външни работи, казва, че обвиненията, че правителството му е проруско, са "абсурдни".

„Как, за Бога, проруско правителство може да подпише споразумение за асоцииране с Европейския съюз, да получи безвизов режим с Европейския съюз и статут на кандидат за членство в Европейския съюз“, пита Самхарадзе.

Но по думите му "Тбилиси е длъжен да стъпва внимателно със северния си съсед".

„Имахме три войни с Русия през последните 30 години. Нямаме чадъра за сигурност на НАТО. Нямаме икономическата солидарност на ЕС“, добавя той.

Самхарадзе предполага, че Русия използва Очамчира като заплаха към Грузия заради амбициите й да се присъедини към ЕС.

Тази седмица се очаква окончателно решение относно кандидатурата на Грузия за статут на кандидатка за членство в ЕС от европейските лидери на срещата на върха.

„Руснаците… винаги използват най-добрия момент, за да подкопаят първо стабилността на Грузия и второ, стремежа на Грузия към европейска интеграция. Те се опитват да покажат на нашите европейски и американски партньори, че са господари в Южен Кавказ и могат да правят каквото си искат“, казва председателят на комисията по външна политика в парламента в Тбилиси.

Този документ (или друг продукт) е създаден в рамките на инициатива „Информация срещу дезинформацията“ , финансирана от Европейския съюз и фондация „Институт Отворено общество – София“ (ИООС). Изразените възгледи и мнения са единствено на авторите и не отразяват непременно тези на Европейския съюз или на Европейската изпълнителна агенция за образование и култура (EACEA) или на ИООС. Нито Европейският съюз, нито EACEA, нито ИООС могат да бъдат държани отговорни за тях.
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

1

6екеr4о

14.12 2023 в 15:09

Режимът на Путлер е инвестирал дългогодишно огромни суми за подкупи на екстремистки леви и десни партии, организация и отделни лица, което особено крещящо пролича от началото на кървавата инвазия в УкраИна, какво да говорим да държавите от бившия СъвеЦки съюз!?!

Предатели винаги е имало и винаги ще има, на путинярски пъклени планове нещо май зациклиха още в началото на похода с/у Киив, а???

Искрено се надявам Грузия да е следващата, гръмогласно откъснала се практически от орбитата на мурзилската империя! След Казахстан, естествено, техният лидер е китайски възпитаник и е ориентиран далеч от МаЦква...
 
X

Да помогнем на украинските деца!