САЩ, Великобритания и Канада изпращат тежка артилерия на Украйна

Говорител на Пентагона съобщи, че са доставени изтребители руско производство

OFFNews 20 април 2022 в 08:20 2277 0

Снимка Pixabay

Лидерите на САЩ, Великобритания и Канада се ангажираха във вторник да изпратят повече артилерийско въоръжение на Украйна, която е изправена пред тотално руско нападение в източната част на страната, предаде агенция Ройтерс.

Президентът на САЩ Джо Байдън, британският премиер Борис Джонсън и канадският министър-председател Джъстин Трюдо поеха този ангажимент, след участия в защитен видеоразговор с другисъюзнически лидери, след като руската инвазия в Украйна премина към нова фаза.

Очаква се през следващите дни Джо Байдън да обяви нов пакет военна помощ за Украйна, отново на стойност 800 милиона долара, като обявения миналата седмица, съобщиха във вторник няколко източника, запознати с темата. Това би направило общата военна помощ на САЩ за Украйна над три милиарда долара, отбелязва агенцията.

В Лондон Джонсън заяви пред депутати, че Украйна се нуждае от повече артилерия, защото „това ще се превърне в артилерийски конфликт“.

Джъстин Трюдо заяви, че Канада ще изпрати тежка артилерия и обеща да предостави повече подробности.

САЩ също така подготвят нов кръг санкции срещу Русия, съобщи говорителката на Белия дом Джен Саки пред журналисти.

Видеоразговорът е продължил 90 минути, като в него са участвали още председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, френският президент Еманюел Макрон, германският канцлер Олаф Шолц и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, както и лидерите на Италия, Япония, Полша и Румъния.

Украйна получи изтребители и резервни части, за да укрепи военновъздушните си сили, съобщи говорителят на Пентагона Джон Кърби, без да уточни броя на самолетите и кои са страните, които са ги предоставили, предаде Франс прес.

"Днес те разполагат с повече изтребители, отколкото преди две седмици“, каза Кърби на брифинг с журналисти вчера.

"Без да навлизам в подробности за това какво доставят други страни, бих казал, че украинците получиха допълнителни самолети и резервни части, за да увеличат въздушния си флот", добави той.

Говорителят не уточни какви са доставените самолетите, но намекна, че са руско производство.

Други страни, които имат опит с този вид самолети, успяха да им помогнат да разполагат с повече функциониращи машини, каза той.

Кърби отбеляза, че САЩ, които не искат да са воюваща страна в този конфликт, са улеснили изпращането на резервни части на украинска територия, но не са изпращали там самолети.

Украинската армия настоява от седмици да получи бойни самолети. Киев поиска от западните си партньори изтребители МиГ-29, каквито украинските военни вече знаят как да пилотират, но такива имат шепа източноевропейски държави.

Възможно прехвърляне на такива руски самолети от Полша беше обсъдено в началото на март, но САЩ бяха против, опасявайки се, че Русия може да сметне това за твърде пряко участие на НАТО в конфликта, отбелязва АФП.

Министър-председателят на Канада Джъстин Трюдо съобщи във вторник, че Отава ще изпрати още тежка артилерия на Украйна в отговор на молба на президента Володимир Зеленски, предаде ДПА.

Трюдо заяви, че поддържа тесен контакт със Зеленски от самото начало и че последната молба от Украйна е за изпращане на тежка артилерия.

Канадският премиер обяви също нови санкции срещу 14 съюзници на президента на Русия Владимир Путин, включително двете му дъщери. Техните авоари в Канада ще бъдат замразени и те няма да могат да правят повече бизнес в страната.

През последните няколко дни САЩ и Великобритания наложиха подобни санкции, припомня ДПА.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови