САЩ след разговора Байдън-Путин: Подготвяме твърди мерки срещу Русия заради Украйна

OFFNews Последна промяна на 08 декември 2021 в 10:44 2377 0

Джейк Съливан

Снимка Getty Images

Джейк Съливан на брифинга по повод разговора между американския и руския президент Джо Байдън и Владимир Путин

Очаквано САЩ обявиха, че подготвят "строги икономически и други мерки" поради опасенията за руско нахлуване в Украйна, след разговора между американския президент Джо Байдън и руския президент Владимир Путин, съобщи Би Би Си.

Във видеоразговора президентът Байдън e изразил тревога заради струпването на руски войски по границата с Украйна и е призовал за деескалация на напрежението.

Русия твърди, че няма да нападне Украйна.

Президентът Путин е обвинил Украйна в провокация и е потърсил гаранции срещу разширяване на НАТО на изток и разполагане на оръжия близо до Русия.

Твърди се, че над 90 хил. руски войници са струпани близо до границата с Украйна. Действията обтегнаха още напрегнатите отношения между Русия и САЩ.

След разговора във вторник американският секретар по национална сигурност на САЩ Джейк Съливан заяви, че администрацията на Байдън подготвя специфичен твърд отговор, който ще бъде даден през предстоящите седмици, ако е необходимо.

Мерките включват икономически санкции и други действия като допълнително разполагане на войски на съюзниците в НАТО в региона и осигуряване на отбранително оборудване на Украйна.

Съливан отказа да разясни какви биха били икономическите мерки, но каза, че "Северен поток - 2" - новият газопровод, транспортиращ газ от Русия до Германия - който все още не е в експлоатация, осигурява лост за САЩ и съюзниците им.

"Ако Владимир Путин иска да потече газ през тази тръба, може би няма да иска да поеме риска да нападне Украйна", каза той на журналистите.

По-рано стана ясно, че американски официални представители са постигнали споразумение с Германия да затвори газопровода в случай на нападение.

Други възможни мерки включват рестрикции спрямо руските банки, обменящи рубли в чуждестранни валути, или дори изключване на Русия от световната финансова система за разплащания.

„Това, което не направихме през 2014 г., сме готови да направим сега“, добави г-н Съливан, имайки предвид западния отговор на руската анексия на Крим.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови