САЩ ще похарчи 577 млрд. долара за военни разходи догодина

OFFNews 13 декември 2014 в 14:06 3124 7

Конгресът на САЩ.

Снимка Wikimedia.

Конгресът на САЩ.

Конгресът на САЩ одобри 577 милиарда долара за военни разходи през 2015-а година, от които 64 млрд. са предназначени за военни действия в чужбина - Афганистан, Сирия, Ирак и др., съобщи RT.

Преди да бъде прието, предложението трябва да бъде подписано от Обама.

За война с "Ислямска държава" се предвиждат 5 милиарда долара, 1,6 от които ще отидат за обучение и екипиране на иракски сили, кюрдите и сунитските племена

Умерените сирийски бунтовници ще получат още 500 милиона долара за обучение и екипиране. Това решение обаче среща критики, тъй като много експерти не са сигурни как САЩ ще избере правилните бунтовници и няма да се окаже, че в крайна сметка тренира и въоръжава привърженици на "Ислямска държава"

Междувременно стана ясно, че тъй като САЩ са обезпокоени и от ситуацията в Източна Украйна, ще предоставят на Киев финансова помощ, също и оборудване, консултации и обучение на украинските военни.

По-рано Сенатът одобри Закон в подкрепа на свободата в Украйна, който дава право на президента Обама да въоръжи Киев с тежка техника и да налага ограничения срещу големите руски корпорации.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови