САЩ ще лекуват тежко болните от COVID-19 с лекарство за ебола

OFFNews 02 май 2020 в 15:36 3092 1

САЩ започва използването на експериментално лекарство, което е разработено за болните от хеморагичната треска ебола за лечение на пациенти с тежка форма на коронавируса, предаде "VOX". 

Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ е дала извънредно разрешение за използване на лекарството "Ремдесивир", което е разработено от компанията "Гилеад сайънсис". 

Решението беше обявено снощи от американския президент Доналд Тръмп.

"Радвам се да обявя, че Гилеад получи от Агенцията за контрол на храните и лекарствата разрешение за използването на "Ремдесивир" при спешни случаи", заяви Тръмп.

"Ремдесивир" е експериментално лекарство, първоначално разработвано за болните от хеморагичната треска ебола. Това е първият медикамент, доказал ефикасността си срещу новия коронавирус. Много здравни експерти имат големи надежди за лекарството. 

Според клинично изследване, което е проведено под егидата на Американските здравни институти, лекарството съкращава от 15 на 11 дни средната продължителност на възстановяването при пациенти с COVID-19.

Въпреки пускането му все още не е ясно колко точно е ефективно в борбата с коронавируса и преди да започне да се използва масово са необходими още изследвания. 

Даденото от агенцията разрешение позволява използването на "Ремдесивир" при пациенти с тежка форма на Covid-19, които имат нужда от кислород, без да има нужда да участват в клинични изпитания. Според Агенцията е "логично да се мисли, че лекарството може да е ефикасно за лечението на коронавирус". Специалисти от агенцията казват, че все още не съществува алтернативно, адекватно или достъпно лечение. 

Главният изпълнителен директор на Гилеад Даниел О'Дей на среща с Тръмп определи решението на Агенцията за контрол на храните и лекарствата като важна първа стъпка.

Той подчерта, че компанията ще дари 1,5 милиона ампули от лекарството, за да помогне на американските пациенти.

Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс уточни, че лекарствата ще започнат да се изпращат в нуждаещите се болници от понеделник.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3214

1

rubisco

02.05 2020 в 17:28

Ами хайде нека си ги лекуват с експерименталния ремдисивир, при положение че само преди няколко дни излезе изследване ,че всъщност този препарат освен експериментален не показва статистически сигнифакатно подобрение при пациенти, а ние да ползваме вече одобрените за приложение хророквинови и хидроксихлороквинови препарати, Авиган и Фойпан.