САЩ: Съветниците на Путин се страхуват да му кажат истината за войната

OFFNews 31 март 2022 в 10:40 2502 5

Снимка АП/БТА

Владимир Путин

Разузнаванията на САЩ и Великобритания смятат, че и към днешна дата съветниците на руския президент Владимир Путин се страхуват да го информират как се развива войната в Украйна, както и какви са истинските последици от икономическите санкции, съобщават световните агенции.

Говорителят на Белия дом Кейт Бедингфийлд коментира, че по оценка на американското разузнаване Путин се чувства "подведен" от руските военни, а в  резултат на това между него и военното командване има напрежение. Бекингфийлд представи декласифицирана информация в продължение на въведената пот президента Байдън практика да разсекретява активно актуална информация за войната в Украйна, за да попречи на инвазията.

"Имаме информация, че Путин се е почувствал подведен от руските военни, в резултат на което има постоянно напрежение между Путин и военното командване", заяви говорителят на Белия дом пред репортери.

"Вярваме, че Путин е бил подведен от съветниците си за това колко зле се представя руската армия и колко осакатяващи за руската икономика са санкциите, защото висшите му съветници се страхуват прекалено много да му кажат истината", добави тя.

По-късно говорител на Пентагона се съгласи с тези оценки.

Бедингфийлд не пожела да каже повече за мотивите за публикуването на разузнавателната информация, освен че тя помага на обществеността да разбере, че Русия допуска "стратегическа грешка" с нахлуването си в Украйна. Тя отказа да говори повече за разузнавателната информация, позовавайки се на необходимостта от защита на източниците и методите, но отговори, че правителството не би публикувало информацията, ако служителите не бяха уверени в оценката.

Американски представител заявява пред вашингтонското издание пред The Hill, че между Путин и руското министерство на отбраната съществува "постоянно напрежение", "произтичащо от недоверието на Путин" към неговото ръководство. "Путин дори не е знаел, че неговата армия използва и губи наборни войници в Украйна, което показва ясен срив в потока на точна информация към руския президент", казва служителят, който не е назован.  

В същото време ръководителят на британската агенция за киберсигурност GCHQ сър Джеръми Флеминг също смята, че Русия не е оценила правилно ситуацията в Украйна и че някои от съветниците на Владимир Путин не му казват истината.

Флеминг изнесе реч по време на посещението си в Австралия, в която заяви, че руските войници страдат от недостиг на оръжие и морал, отказват да изпълняват заповеди, саботират собственото си оборудване и дори са свалили случайно един от своите самолети.

Съветниците на Путин се страхуват да му кажат истината, каза той, но това, което се случва, и степента на тези грешни решения трябва да са кристално ясни на режима.

"Всичко това се превръща в стратегическа грешка, за която западните лидери предупредиха Путин, че ще бъде такава. Това се превърна в негова лична война, чиято цена се плаща от невинните хора в Украйна, а все повече и от обикновените руснаци", добавя Флеминг, цитиран от Би Би Си.

Има рискове за Китай от твърде тясното обвързване с Русия, смята още сър Джеръми.

В същото време шефът на френското военно разузнаване ген. Ерик Видо ще бъде уволнен заради недостатъчно добро представяне на неговата служба по въпроса за руската инвазия в Украйна, предаде Франс прес.

"Американците казваха, че руснаците ще атакуват, те имаха право. Нашите разузнавателни служби мислеха по-скоро, че превземането на Украйна ще има чудовищна цена и че руснаците имат други опции, за да свалят украинския президент Володимир Зеленски", каза началникът на генералния щаб на френските въоръжени сили Тиери Бюркар пред в. "Монд" в началото на март, признавайки разминаването в информацията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-60

5

офф бее

31.03 2022 в 12:47

Нацитата са на изток от Украйна. И на изток от България де.
Нацитата мародерстват. И лъжат.
Сто пъти казаха, че няма да нападат Украйна.
И нападнаха Украйна.
Съвсем логично е, да са излъгали и путлер. Тия около него цял живот са крали и лъгали - така са успели в живота. Еми няма как изведнъж да започнат да казват истината...
А краденето е според нивото - едните крадат милиарди, другите крадат килими. Но генерално: руснак ли е - краде и лъже!

2550

3

alfakentavur

31.03 2022 в 11:42

https://www.facebook.com/142264952549709/photos/a.154091801367024/4729465553829603
 
X

Подкастът на OFFNews