САЩ предупреди Иран да спре да се меси в Йемен

Александър Новков 09 април 2015 в 17:44 3539 5

Снимка Архив

Държавният секретар на САЩ Джон Кери предупреди Иран, че ако продължат да подкрепят бунтовниците в Йемен, страната му няма да остане безучастна, предава Би Би Си.

Кери заяви, че САЩ ще подкрепи всяка страна в Близкия Изток, която се чувства заплашена от Иран и няма да позволи дестабилизирането на региона.

Той каза, че знае за полетите, които се провеждат от Иран до Йемен всяка седмица и е ясно, че те превозват припаси за бунтовниците. Държавният секретар подчерта, че "Иран трябва да разбере, че Съединените щати няма да стоят безучастно докато районът се дестабилизира".

САЩ са на страната на водената от Саудитска Арабия коалиция, опитваща се да изтласка бунтовниците и да върне на власт президента Абд Раду Мансур Хади, който бе принуден да напусне страната миналия месец.

Иран, от своя страна, отхвърли обвиненията, че оказва военна подкрепа на бунтовниците, макар да разположи два военни кораба в залива Аден, намиращ се на южното крайбрежие на Йемен в сряда.

Президентът на страната Хасан Рухани призова коалицията да спре с бомбардировките и да помислят за решаване на конфликта по мирен път. 

Боевете в град Аден между бунтовниците и местната милиция зачестиха през последните дни, докато самолети на водената от Саудитска Арабия коалиция продължават да бомбардират бунтовнически цели в Йемен.

Коалицията до този момент не успява да спре настъплението на бунтовническите сили в града, като по време на сражение вчера са загинали поне 22 души.

По данни на Световната здравна организация от началото на конфликта на 19 март до сега са загинали най-малко 643 души, а 2226 са били ранени. Други 10 хил. са загубили домовете си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков