САЩ посъветва Либия час по-скоро да обучи военните си в България

OFFNews 07 март 2014 в 13:06 2582 6

Кристиан Вигенин на среща с Джон Кери. Снимка: МВнР

Американският държавен секретар Джон Кери е посъветвал либийското ръководство да ускори преговорите по подписване на Споразумението за обучение на военни с България, защото, по думите му, „всеки ден забавяне работи срещу тях”.

Това стана ясно по време на среща на Кери с българския външен министър Кристиан Вигенин, съобщиха от пресцентъра на МВнР. Двамата са обсъдили подготовката на обучението на либийски военни в България, както и въпроса за отмяната на визовия режим за български граждани.

Американският държавен секретар е дал добра оценка за поетия от страната ни ангажимент в изграждането на силите за сигурност на Либия. 

Според подготвеното спорзумение обучението на либийски военни в български бази трябва да продължи до 8 години, като за това време на подготовка трябва да минат до 8000 либийски военнослужещи. Искането на българското Министерство на отбраната е подборът на кандидатите да става от наша страна, а заплащането на обучението ще е изцяло за сметка на Либия. 

На двусранната среща Кери и Вигенин са коментирали и отпадането на визовия режим за българи. Българският външен министър е изразил надежда, че американската страна ще възприеме по-гъвкав подход по отношение на процента на отказите за виза. Американският държавен секретар е заявил, че по този въпрос се работи и се надява да бъде решен скоро.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!