Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Либийски спецчасти ще се обучават в България

OFFNews 18 ноември 2013 в 14:32 2512 1

Военни. Снимка БГНЕС.
Военни. Снимка БГНЕС.

Американски военни ще обучават либийските сили за сигурност в бази, разположени на територията на България. Това съобщава Ройтерс, като се позовава на високопоставени източници.

Въоръжените сили на САЩ разработват планове за обучаване на между 5000 и 7000 представители на либийските сили за сигурност, както и на либийските специални части за антитерористични операции, като малки групи либийци ще бъдат подготвяни на ротационен принцип в България.

Детайли около разработваните планове ще бъдат уточнени по време отбранителен форум в Калифорния в събота.

През септември българският министър на отбраната Ангел Найденов заяви, че САЩ възнамеряват да тренират либийските сили за сигурност в страната в продължение на до 8 години.

Представител на въоръжените сили на САЩ, пожелал да запази анонимност, признал, че трябва да бъдат поети някои рискове при обучението на либийските сили за сигурност, в името на това те да не бъдат контролирани от въоръжени милиции.

"Вероятно има известен риск някои от хората, които ще тренираме, да нямат най-чистите досиета. В крайна сметка обаче това е най-доброто решение, което можем да намерим за тяхното обучение, за да могат да се справят със собствените си проблеми", казал източникът на Ройтерс.

Нестабилността в Либия и слабият контрол на нейните граници безпокоят съседните страни в Северна Африка, отбелязва агенцията. По-рано този месец Франция обяви, че обмисля да предостави повече помощ на Либия и да обучава нейните сили за борба с тероризма, за да предотврати разпространението на екстремизма отвъд границите й.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews