САЩ настояли украинците да не убиват Герасимов: 8 извода от разследване на NYT за войната

Секретни руски бойни планове, прихванати съобщения и интервюта с руски войници и доверени лица на Кремъл разкриха нови подробности за това как Владимир Путин е започнал инвазията си в Украйна

OFFNews 17 декември 2022 в 22:31 17692 7

Войници

Снимка Архив

Един от членовете на НАТО предупреждава съюзниците си, че Путин може да приеме смъртта или раняването на до 300 000 руски войници, твърди разследването.

Екип от репортери на "Ню Йорк Таймс" (NYT) разследва един от централните въпроси на войната в Украйна: Защо Русия не успя в плана си за бърза инвазия и превземане на Украйна.

Разследването, което според авторите се базира на секретни бойни планове, прихванати данни и интервюта с руски войници и доверени лица на Кремъл - предлага нови сведения за президента Владимир Путин, за смайващите провали на неговата армия и за усилията на САЩ да предотвратят пряка война с Русия.

Днес NYT обобщава осем извода от репортажа.

1. Ранените войници, с които екипът се е свързал по телефона в руски болници, разказват, че са били изпратени на война с малко храна, обучение, патрони и екипировка - и че са наблюдавали как около две трети от взвода им е бил убит. Материалите, намерени на бойните полета, свидетелстват за липсата на подготовка на военните: карта от 60-те години на миналия век, разпечатка от Уикипедия за работа със снайперска пушка, изключително оптимистичен график за нахлуването на Русия. В разговора един от войниците си спомня, че е питал как да използва пушката си точно преди да тръгне на битка, а друг описва как началникът му е разкрил, че отиват на война: "Утре отивате в Украйна, за да прецакате някакви л***а".

2. Много от най-близките на Путин хора са подхранвали подозренията му, засилвайки недоволството му срещу Запада. Един бивш довереник е сравнил това с радикализиращата спирала на алгоритъма на социална медия: "Те четат настроението му и започват да му подхвърлят такива неща". Путин планирал инвазията в такава тайна, че дори Дмитрий Песков, неговият говорител, казва в интервю, че е научил за нея едва след като е започнала. Антон Вайно, началник на щаба на Путин, и Алексей Громов, влиятелният медиен съветник на президента, също казват, че не са знаели предварително - според хора, които са разговаряли с тях по този въпрос.

3. САЩ са опитали да спрат Украйна да убие началника на генщаба на РФ. Американците научили, че ген. Валерий Герасимов планира да отиде на фронтовата линия, но спестили тази информация на украинците, опасявайки се, че опит за убийството на генерала може да доведе до сблъсък между САЩ и Русия. Украинците обаче узнали за пътуването. След вътрешно обсъждане на ситуацията, Вашингтон предприел необичайна стъпка, отправяйки молба към Украйна да отмени атака - но отговорът бил, че тя вече е започнала. Твърди се, че тогава десетки руски войници били убити, но Герасимов не бил сред тях.

4. Миналия месец високопоставен руски служител заявил пред директора на ЦРУ Уилям Джей Бърнс, че Русия няма да се предаде, независимо колко нейни войници ще бъдат убити или ранени. Един от членовете на НАТО предупреждава съюзниците си, че Путин може да приеме смъртта или раняването на до 300 000 руски войници - приблизително три пъти повече от предполагаемите му загуби до момента. Преди войната, когато Бърнс предупредил Русия да не нахлува в Украйна, друг високопоставен руски служител заявил, че руската армия е достатъчно силна, за да се противопостави дори на американците.

5. Няколко дни след началото на инвазията Путин казал на израелския премиер, че украинците са се оказали "по-силни, отколкото ми бяха казали". Но, предупредил той министър-председателя Нафтали Бенет, "ние сме голяма страна и имаме търпение". По-рано, през октомври 2021 г., по време на първата си среща с Бенет, Путин избухнал срещу президента на Украйна Володимир Зеленски: "Какъв евреин е той? Той е поддръжник на нацизма."

6. Нахлуващите руски войници са използвали мобилните си телефони, за да се обаждат вкъщи, което позволило на украинските военни да ги открият и убият. Получените от "Ню Йорк Таймс" прехванати телефонни разговори показват горчивината, която руските войници изпитват към собствените си командири. "Подготвят ни за пушечно месо", казва един от войниците. Друг описва как командир го предупреждава, че може да бъде преследван за напускане на позицията си, а в същото време командирът избягал, когато започнал обстрел. 

7. В деня на нахлуването Путин заложил капан на руските бизнес магнати, като ги показал по телевизията, "за да оцапа всички там", както го описва един от тях. Всъщност всички присъстващи бизнесмени бяха засегнати от западните санкции през следващите месеци. Въпреки това друг милиардер, който бил в Кремъл този ден, Андрей Мелниченко, защитил лидера, настоявайки, че санкциите няма да го накарат да се обърне срещу Путин. "В учебниците това се нарича политически тероризъм", казва той.

8. Раздробените армейски части на Путин понякога се настройват една срещу друга; един войник заявил, че командир на танк умишлено е стрелял по руски контролен пункт. Путин е разделил силите си на части, някои от които се ръководят от хора, които дори не са част от армията - като бившия му бодигард, лидер на Чечения и шеф на наемници, който осигурява кетъринг за събития в Кремъл, Евгений Пригожин. В интервю, дадено след като е бил заловен от украинците, един руски войник казва, че е бил в затвора за убийство, когато Пригожин го е вербувал. По-късно, след като е върнат в Русия при размяна на пленници, се появява видеозапис на екзекуцията му с чук.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

705

7

Деспин Митрев

19.12 2022 в 23:04

"*САЩ са опитали да спрат Украйна да убие началника на генщаба на РФ." Отново грешка.

-1650

6

ob1

18.12 2022 в 16:53

Глупости, веждата не живее в блок, а в жалка изба в деревнята Поварово. Блок е виждал само по Первъй...

1067

5

StinkingSonOf

18.12 2022 в 12:04

Не знам защо им трябва да убиват Герасимов. Трябва да го наградят и него и Шойгу, че така успешно губят войната.

3000

4

IvoSoldier

18.12 2022 в 12:01

Беловеждия , аме стой си пред блока , при бабушките бе пич -що праЙш тук?!

1220

3

хr4

18.12 2022 в 09:49

"САЩ настояли украинците да не убиват Герасимов...", а укропите изсипали върху него всичко което могат в момента в който им е влязъл в обсег.
Толкова за "американските господари"! Едва ли мурзилажа ще го проумее, но защо да не опитаме.

936

2

escrin

18.12 2022 в 01:38

belovejdov, тоест висиш с бабичките пред блока, или тайно ги подслушваш от някоя тераса? Вероятно е първото, сигурно сваляш някоя.
 
X

Да помогнем на украинските деца!