САЩ изпрати дипломат от средно ниво да преговаря в Израел

Тази нощ ударите от двете страни продължиха. Жертвите са над 130

Александра Маркарян 15 май 2021 в 10:15 3408 0

Снимка Getty Images

Палестинец се взира в разрушена при израелски въздушен удар сграда в Газа, 14 май 2021 г.

Американски дипломатически представител пристигна в Тел Авив за преговори за деескалация на фона на продължаващата размяна на удари между Израел и палестинците. Хади Амр - зам.-помощник секретар по въпросите за Израел и Палестина в Бюрото по близкоизточните въпроси към Държавния департамент на САЩ - ще участва в разговори с Израел, палестинците и представители на ООН с надеждата за постигане на примирие и прекратяване на огъня.

Американския президент Джо Байдън изпраща дипломат от средно ниво, без ранга, притежаван от специални пратеници в предишни администрации на САЩ, отбелязва кореспондентът на Би Би Си в Държавния департамент Барбара Плет Ъшър. Амр е роден в Бейрут, Ливан. Израснал е предимно в САЩ. Бивш икономист и консултант на Световната банка и Обединените нации.

Хади Амр, снимка: Туитър/Личен профил

Конфликтът

След нощни удари и от двете страни рано сутринта в събота израелски самолети подновиха въздушните удари в Газа. Бойците на "Хамас" изстрелват ракети към Израел.

Палестинските власти казват, че при нощни въздушни удари към Газа са убили най-малко 12 души, вкл. майка с деца. Поне 132 души са убити в Газа от понеделник насам, включително 32 деца и 21 жени - твърдят палестинските здравни власти, цитирани от "Ройтерс" и допълват, че ранените са 950. Би Би Си цитира данни, според които жертвите са 133.

Жертвите в Израел са 8. Сред тях са войник, патрулирал по границата с Газа, и шестима цивилни - вкл. две деца, по информация от израелските власти.

Израелската армия обяви, че е в отговор на изстреляните над 2000 ракети от Газа към Израел е ударила военни разузнавателни обекти на "Хамас"; площадки за изстрелване на ракети, на ракети земя-земя, както и два терористични отряда.

"Хамас" плаща цената за своя терор" - гласи още съобщението на Израелските сили за отбрана.

Армията допълва, че повече от 200 000 души в Газа са без електричество заради ракетния обстрел от "Хамас".

Тази нощ ракетните удари от Газа към Южен Израел са били непрекъснати. Ударен е бил град Ашдод.

Израелската армия публикува съобщение и видео, придружени с обещанието: "Това няма да остане без отговор":

Бил е ударен и град Беер Шева, пише "Ройтерс".

От своя страна, палестинското министерство на религиозните работи, цитирано от "Ройтерс", обяви, че израелци планират да разрушат джамия. Армейски говорител съобщи, че армията проверява информацията.

В Централен и Южен Израел - от малките гранични с Газа градове до Тел Авив  и южния Беер Шева - хората са се приспособили към воя на сирените, прекъсването на радио и ТВ сигнала и бибипкането на мобилните телефони от предупреждения, които ги карат да хукнат към бомбоубежищата - пише Би Би Си.

Насилието между израелци и палестинци вътре в граничните градове в Израел със смесени общности от израелци и араби продължава. Нападат синагоги, има улични боеве. На този фон президентът на Израел Реувен Ривлин вече предупреди за опасността от гражданска война.

В петък имаше сблъсъци в Западния Бряг. Най-малко 10 палестинци са убити, стотици са ранени. Израелските сили използваха сълзотворен газ, гумени куршуми и огнестрелни оръжия в отговор на хвърляните от палестинци бензинови бомби.

Сблъсъците в Израел, започнали след седмици напрежение, ескалирало в понеделник, 10.05., са най-тежките от войната в Газа през 2014 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови