Quantcast

САЩ и Русия официално се изтеглиха от договора за ракетите със среден обсег

OFFNews Последна промяна на 02 август 2019 в 14:13 1809 1

Снимка Reuters

САЩ и Русия официално се оттеглиха от договора за ракетите със среден и малък обсег. 

Договорът е подписан още през 1987 г. от Роналд Рейгън Михаил Горбачов. Той урежда премахването на ядрените и конвенционалните (неядрени) наземни балистични ракети със среден и малък обсег (достигащи цел на 500 до 5500 километра или 300 – 3400 мили).

САЩ обявиха решението си да се оттеглят от споразумението в началото на февруари. Тогава започна и процедурата по формално оттегляне от договора. 

Американските власти тогава обявиха като причина за решението си Русия, която според тях от години нарушава споразумението. Москва отрече обвиненията и на свой ред също обяви оттеглянето си от договора.

Според високопоставени представители на американското правителство Русия е разположила много батареи с крилати ракети на цялата си територия, в нарушение на договора. Подобни сили има и в Западна Русия, като те "могат да ударят важни европейски цели". Москва отрича тези обвинения и твърди, че обхватът на спорната ракета "Новатор" 9M729 (SSC-8 по класификацията на НАТО) я поставя извън разпоредбите на договора.

"Изтеглянето на САЩ по силата на член 15 от Договора влиза в сила днес, защото Русия не се върна към пълното и подлежащо на проверка спазване" на споразумението, се казва в изявление на държавния секретар на САЩ Майк Помпейо. Неизпълнението на поетите по силата на договора ангажименти вреди на интересите на САЩ, защото "разработването и разполагането на нарушаващи договора ракетни системи от страна на Русия е пряка заплаха за САЩ и нашите съюзници и партньори", се казва още в изявлението, цитирано от Ройтерс и БТА. 

Изтеглянето на САЩ от договора беше подкрепено и от НАТО. Алиансът също обвини Русия за разпадането на договора. 

Русия носи цялата отговорност за разпадането на договора. Съжаляваме, че тя не показва желание и не прави видими стъпки да се върне към спазването на международните си задължения. Не може да продължава положение, при което САЩ изцяло спазват договора, а Русия - не, обяви НАТО в декларация.

Решението на САЩ и Русия да напуснат договора доведе до опасения, че се задава нова надпревара във въоръжаването на двете страни.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22193

1

Стефан

03.08 2019 в 04:22

Особена надпревара във въоръжаването няма да има.
Надбягване в глупостта на лимитрофите - вече също. Границите са достигнати.
А виж промяна на границите на империите - без съмнение.