САЩ и Китай се споразумяха: няма да има търговска война

OFFNews 20 май 2018 в 11:42 3875 0

Снимка AFP

Вашингтон и Пекин се споразумяха да изоставят плановете за търговска война и да не вдигат взаимно митата за внос, предаде AFP, като цитира държавната китайска медия.

Съобщението идва след разговори на високо ниво в американската столица след месеци на напрежение.

Вицепремиерът Лиу Хе, който водеше преговорите във Вашингтон, заяви: "Двете страни постигнаха консенсус, те няма да воюват в търговска война и ще спрат взаимното увеличение на митата", предаде държавната агенция "Синхуа" днес.

Лиу нарече споразумението "необходимост" и добави: "В същото време, трябва да се осъзнае, че размразяването на леда не може да стане за един ден, решаването на структурните проблеми в икономиката и търговията между двете страни ще отнеме време".

По-рано в съвместно изявление Вашингтон обяви, че Пекин ще увеличи "значително" вноса на американски стоки и услуги, без да уточни подробности.

Разговорите във Вашингтон водеха финансовият министър Стивън Мнучин и Лиу, който се срещна и с президента Доналд Тръмп. По-рано имаше и среща в Пекин.

Миналата година търговският дефицит на САЩ с Китай достигна $375.2 милиарда. Вашингтон се стреми той да бъде намален с поне $200 милиарда до 2020 г. Съвместната декларация обаче не показва, че в Китай преследват същата цел.

Новото търговско споразумение е за значително увеличение на търговията в областта на селското стопанство, енергетиката, в областта на медицинските грижи, високите технологии и финансите. Постигната е договореност и в областта на интелектуалната собственост.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови