Китай: Не искаме търговска война със САЩ, но няма да стоим със скръстени ръце

OFFNews Последна промяна на 04 март 2018 в 09:33 7813 0

Снимка AFP

Китай няма да остане със скръстени ръце пред заплахите на САЩ в търговската сфера, предупреди днес високопоставен китайски представител, цитиран от Франс прес и БТА.

"Китай не иска търговска война със САЩ, но ако САЩ предприемат мерки, които вредят на китайските интереси, Китай няма да остане със скръстени ръце и ще предприеме каквито мерки е необходимо", заяви пред журналисти говорителят на Общокитайското събрание на народните представители Чжан Есуй в навечерието на годишната пленарна сесия на китайския парламент.

Изявленията бяха провокирани от решението на американския президент Доналд Тръмп да въведе високи мита за внос на стомана и алуминий и коментара му, че няма нищо лошо в търговските войни.

САЩ планират да наложат мита от 25 на сто над целия внос на стомана и от 10 на сто над голяма част от вноса на алуминий.

Тръмп съобщи решението си в Туитър, а като причина посочи, че страната му страда от нечестна търговия.

САЩ внасят четири пъти повече стомана, отколкото изнасят, и са зависими от продукцията на повече от 100 държави. В топ 5 на страните, от които САЩ внасят са Канада, Бразилия, Южна Корея, Мексико и Русия.

Високите мита ще се отразят на производителите от Канада и Китай, но и на тези от Европейския съюз.

Председателят на ЕК веднага обяви, че ЕС ще реагира с контрамерки в следващите дни, за да защити интересите си.

"Силно съжаляваме за този ход, който изглежда представлява въпиеща намеса за защита на американското вътрешно производство и не е основан на какъвто и да било аргумент, свързан с националната сигурност. Няма да стоим безучастно, когато нашата индустрия е ударена с несправедливи мерки, излагащи на опасност хиляди работни места в Европа. ЕС ще реагира твърдо и съразмерно в следващите дни, за да защити интересите си с контрамерки срещу САЩ, съобразени с правилата на Световната търговска организация", гласи декларацията на председателя на ЕК, цитирана от БТА.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови