Сърбия и Косово постигнаха споразумение за деескалация на конфликта: Имаме сделка!

Ружа Райчева Последна промяна на 30 септември 2021 в 15:47 1835 0

Снимка Getty Images

Имаме сделка! След двудневни интензивни преговори току-що постигнахме споразумение за деескалация на конфликта между Сърбия и Косово, обяви специалният представител на ЕС между Белград и Прищина Мирослав Лайчак в „Туитър“ публикация.

Според споразумението специалните сили на косовската полиция трябва да напуснат позициите си, като успоредно с това ще бъдат демонтирани барикадите, изградени от сръбските жители на Косово, пише Лайчак.

Напрежението Сърбия-Косово ескалира преди около десет дни, когато власите в Прищина взеха решение влизащите от Сърбия автомобили да използват временни регистрационни табели. Подобна практика се изисква в Белград от пътуващите в обратна посока коли от години.

Сърбите населяващи северната част на Косово се противопоставиха като започнаха протести и издигнаха барикади на пътища към границата. В отговор властите в Косово изпратиха специални полицейски части, които да контролират забраната за движение със сръбски номера на автомобилите. Тогава Сърбия на свой ред разположи бронирани машини до границата им с Косово.

След постигнатото споразумение в събота сутрин се очаква специалните сили на косовската полиция да напуснат позициите си, като успоредно с това сръбските жители на Косово ще демонтират барикадите. 

От понеделник ще влезе в сила договореният с ЕС режим на винетки до намиране на трайно решение за табелките на колите. Решение ще търси работна група от представители на ЕС, Сърбия и Косово, първата ѝ среща е насрочена за 21 октомври в Брюксел.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови