Съратник на Навални призова със свещи да се изобразяват сърца на протеста в неделя

OFFNews 09 февруари 2021 в 16:46 1760 0

Снимка Twitter/ leonidvolkov

Леонид Волков, поддръжник на критика на Кремъл Алексей Навални, призова руснаците да излязат близо до домовете си на протеста в неделя, 14 февруари (денят на Св. Валентин), изобразявайки сърца със светещи мобилни телефони и запалени свещи, за да наводнят социалните медии.

Десетки хиляди излязоха по улиците през последните седмици в знак на протест срещу ареста на Навални, виден критик на президента Владимир Путин, който смята, че е преследван по политически причини.

Полицията е задържала над 11 000 души, които са участвали в неразрешени, според тях, протести, които Кремъл осъди като незаконни и опасни.

Леонид Волков, съратник на Навални, който живее извън Русия, призова хората да се съберат в дворовете на жилищните сгради в близост до домовете си в 20 ч. московско време в неделя и да стоят там няколко минути, осветявайки с фенерчетата на мобилните си телефони.

Според него форматът, който напомня на тактиката, използвана от антиправителствената опозиция в съседен Беларус, трябва да помогне на отдалечаването на протестиращите от сблъсъци с полицията.

Той предложи хората да донесат свещи и да изобразят с тях формата на сърце, за да отбележат Свети Валентин, и да ги снимат отгоре в рамките на събитието, което според него ще продължи само 15 минути.

След това привържениците могат да засипят социалните медии с изображения на протеста. Идеята за свещите е вдъхновена от знака сърце, който Навални направи на жена си в съда, преди да бъде пратен в затвора, казва Волков.

„Мислите, че сте единственият в целия голям блок, който не е безразличен към случващото се в страната? Ще видите, че това не е така “, написа Волков в публикация в месинджъра на Telegram.

„Няма ОМОН (полицията за борба с безредиците), няма страх. Може би ще изглежда, че тези 15 минути няма да променят нищо - но всъщност те ще променят всичко. "

Неговото съобщение накара руското външно министерство да обвини съюзниците на Навални, че действат като агенти на НАТО и че получават инструкции от военния алианс за нарушаване на руската политика.

Говорителят на министерството Мария Захарова заяви, че Волков е планирал да спре протестите, но е променил решението си, след като е провел виртуална среща в понеделник с представители на Европейския съюз, Великобритания и САЩ.

„Това по същество е среща на страните от НАТО. НАТО е инструктирало „опозицията“, или по-скоро нейните агенти на влияние, как да продължат да вършат работата си по-подло. “

Кремъл заяви, че всеки, който наруши закона, ще бъде подведен под отговорност.

"Няма да играем на котка и мишка с никого, но няма съмнение, че нашите правоприлагащи органи ще държат виновните отговорни, ако законът бъде нарушен", каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред репортери.

Навални беше арестуван през януари, при завръщането си в Русия за първи път, след като беше отровен миналия август в Сибир с вещество, което според няколко лаборатории е бойнито отровно вещество "новичок". Кремъл не признава това.

Навални бе вкаран в затвора на 2 февруари, след като съдът постанови, че е нарушил условията на условната си присъда по дело за присвояване, което според него е измислено.

Случаят предизвика ново напрежение между Русия и Запада и поднови разговорите за въвеждане на санкции. Съюзниците на Навални призоваха Запада да се насочи към лица, близки до Путин, с наказателни мерки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови