Арести и обиски на привърженици на Навални в Санкт Петербург и Владивосток

OFFNews 06 февруари 2021 в 19:05 1945 0

Снимка БТА/AP

Руската полиция задържа протестиращи и претърси имоти, собственост на поддръжници на опозиционерът Алексей Навални, предаде dpa. 

Акциите са извършени в Санкт Петербург и във Владивосток. Само в Санкт Петербург са проведени 30 подобни операции.

Сред засегнатите от акциите има и поддръжници на бившия петролен магнат и критик на президента Владимир Путин - Михаил Ходорковски, който е в изгнание в чужбина.

Все още няма информация колко души са арестувани при акциите. 

Екипът на Навални призова за временно преустановяване на демонстрациите в негова подкрепа, предвид това че при предишни протести бяха арестувани над 10 000 поддръжници на опозиционния лидер.

Полицията в Санкт Петербург е отцепила много улици в продължение на часове, а стотици служители на реда са били в готовност.

Във Владивосток журналистът Генади Шулга беше арестуван в дома си. 

Междувременно стана ясно, че глухоням мъж е глобен от съда, "защото е крещял лозунги в подкрепа на Навални на протест в Санкт Петербург".

Навални се завърна в Русия за първи път преди няколко седмици, след като през август бе отровен и откаран за лечение в Германия. Руският опозиционер се качи на самолет за родината си, въпреки че властите обявиха, че ще го арестуват веднага след като пристигне по обвинение, че е нарушил условната си присъда. Веднага след кацането си той бе задържан за 30 дни, в очакване на нов процес, защото според руските съдебни власти с пътуването си до Германия е нарушил изискванията на условна присъда, наложена му по предишно дело.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови