Съдийка в САЩ положи клетва с Корана

OFFNews 16 декември 2015 в 19:17 6577 10

Съдийка

Снимка „Дейли нюз“

Каролин Уокър-Диало се е заклела с Корана за поста си в Гражданския съд в Бруклин.

Съдийка, избрана миналия месец в 7-ми общински район в Бруклин, вчера е положила клетва за встъпване в длъжност, използвайки свещената книга на исляма – Корана. Това съобщи в. „Ню йорк дейли нюз“, според който една рутинната церемония е довела и до противоречия.

Каролин Уокър-Диало се заклела без спънки, но след като видео за церемонията излязло в социалните мрежи, реакциите били толкова остри, че поддръжници на магистратката се разтревожили за нейната сигурност.

В мрежите има оскърбителни подмятания, изразявани са мнения, че мюсюлмани не трябва да заемат позиции във властта, защото ще „превземат страната“, както и че в американски съд ще бъде прилагано „ислямското право“. „Това Америка ли е, или е Близкият Изток“, обвиняващо пита друг.

В своята ФБ страница 40-годишната юристка се позовала на вярата си и е благодарила на онези, които я подкрепят.

От основаването на страната служителите, определени с избори, полагат клетва, припомня вестникът. Един израз в конституцията подсказва, че религиозните могат да подкрепят клетвата си и чрез своята вяра. Но Библията не е посочена като задължителен елемент в церемонията.

Човек, присъствал на церемонията, е отбелязал , че преди да сложи ръката си до Карана, юристката се е зарекла в привързаност към знамето на САЩ.

А сенатор, цитиран от вестника, е казал: „Аз не мисля, че нейната вяра има нещо общо. Тя има квалификация да служи в съдебната зала“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!