Съдийка в САЩ положи клетва с Корана

OFFNews Последна промяна на 16 декември 2015 в 19:17 5903 10

Съдийка

Снимка „Дейли нюз“

Каролин Уокър-Диало се е заклела с Корана за поста си в Гражданския съд в Бруклин.

Съдийка, избрана миналия месец в 7-ми общински район в Бруклин, вчера е положила клетва за встъпване в длъжност, използвайки свещената книга на исляма – Корана. Това съобщи в. „Ню йорк дейли нюз“, според който една рутинната церемония е довела и до противоречия.

Каролин Уокър-Диало се заклела без спънки, но след като видео за церемонията излязло в социалните мрежи, реакциите били толкова остри, че поддръжници на магистратката се разтревожили за нейната сигурност.

В мрежите има оскърбителни подмятания, изразявани са мнения, че мюсюлмани не трябва да заемат позиции във властта, защото ще „превземат страната“, както и че в американски съд ще бъде прилагано „ислямското право“. „Това Америка ли е, или е Близкият Изток“, обвиняващо пита друг.

В своята ФБ страница 40-годишната юристка се позовала на вярата си и е благодарила на онези, които я подкрепят.

От основаването на страната служителите, определени с избори, полагат клетва, припомня вестникът. Един израз в конституцията подсказва, че религиозните могат да подкрепят клетвата си и чрез своята вяра. Но Библията не е посочена като задължителен елемент в церемонията.

Човек, присъствал на церемонията, е отбелязал , че преди да сложи ръката си до Карана, юристката се е зарекла в привързаност към знамето на САЩ.

А сенатор, цитиран от вестника, е казал: „Аз не мисля, че нейната вяра има нещо общо. Тя има квалификация да служи в съдебната зала“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17.12 2015 в 09:33

Дала клетва върху коранеца - обикаля цял свят като новина. А каква ли ще е реакцията, ако поискам да дам клетва върху учебника ми по физика? Ще се съсипят да ме подиграват, да ме сочат с пръст и естествено няма да ми разрешат.

17.12 2015 в 02:19

Ей, форумът май се препълни от мангалчета, които като са бачкали на черно година-две във Чикаго и после решили, че са американци и Америка им е ясна, та се чувстват компетентни да коментират. Нагледал съм се на такива "американци", които по силата на някакво неизменно правило ВИНАГИ се оказват от най-дълбоките български провинции, със страшни предразсъдъци към всичко и всички които не уйдисват на мангасарския им манталитет, мразещи България, защото са се махнали оттам, мразещи и Америка, защото там ги карат да работят яко, вместо да седят на трибуквието си и да лющят семки по стадионите, псуващи останалите българи, обаче като се приберат в България, разясняващи на всички отвисоко каква е и каква не е Америка.

А бре манго, не се ли виждаш че си с пълни гащи с лук и с на гол тумбак чифте пищови от 1870 година, тръгнал тука на видели и патили да обяснява кой какъв е в Америка! А истината е съвсем друга, и тя е, че в Америка, както и в Европа впрочем, се води сериозна война на ценностите. Либерастчетата искат да направят от целия свят и главно Америка една помийна яма за нелегални мангали, които свободно купуват, продават и консумират дрога, един свят обладаван от тотален морален релативизъм, в който няма правилно и неправилно, а правилно е както си реши всеки индивидуално. Истината е, че ИСТОРИЧЕСКОТО МИНАЛО на Америка е тясно свързано с християнството, оттам се е запазил и ритуала с Библията. Заклеването с ръка върху нея е жест към това американско минало и техните традиции. Към кои традиции прави жест кълненето във Корана? Към рязането на глави, или петстотин годишния ислямски терор в цяла Югоизточна Европа?! За ТОЗИ морален релативизъм говоря. Впрочем, в една дебела черна книга с голям тираж добре е написано: "По плодовете им ще ги познаете." Единствения видим плод на исляма за над хилядагодишното му съществуване е УБИЙСТВА И ТЕРОР от ден първи. Обаче иначе ислямът бил RELIGION OF PEACE! Интересно как 1000 години не разбрахме че било така?
И накрая за по-долния мангал дето прочел-недочел по интернет за ККК, амиши и други подобни. Абе мангалче просто, ти някога за секти чувал ли си, и кой ти даде право да наричаш едни най-обикновени сектанти, които заблуждават не само себе си но и другите, "радикални християни". Еле па ККК! Действията на всички тези хора са абсолютно несъвместими с най-основната християнска заповед, "Не убивай", без да говорим за останалото. И не ми обяснявай надупено как ислямът също бил "religion of peace". Не е! В корана пише "убий неверника" и в същия този сайт неотдавна имаше статия на ислямовед, който убедително доказа със стихове от Корана че Ислямска Дръжка не прави нищо различно от това което е проповядвал любимия им мохамед. Ама такива като тебе явно никога не са ходили в Батак да видят резултатите от ислямското "миротворство" (ох, пак забравих че са "релиджън оф пийс"!)


17.12 2015 в 00:16

Хора в САЩ има много радикални християни. Има доста градове, дето живеят amish-и без ток и автомобили, защото тия неща са от дявола. Има още повече хора (почти половината население), дето не вярват в еволюцията и искат да се преподава теорията за създателя (creationism). Има си и ККК, които освен всичко са радикални християни, дето изгарят, бият и трепят друговерците или тия от друга раса - малко напомня за едни хора във Сирия.

Това за образованието съвсем не е вярно. В САЩ има супер интелигентни хора с високо образование, които ще Ви обяснят как теориите на физиците за създаванеото на вселената от голям взрив и еволюцията на приматите до хора са тотална глупост. Това могат да Ви го обяснят с научни аргументи - например няма реално междинно звено между човека и маймуната - не само като съществуващ вид ами и фосили няма подходящи.

Ония двмата Пакистанци мъж и жена, дето изпозастреляха известно количество народ наскоро, са били женени с дете високо образовани и в известен смисъл преуспяващи хора.

Та въобще не сте нясно май с реалностите.

16.12 2015 в 23:36

Никой, първо - само салафитите съдят по законите на шариата, а те не са толкова много, колкото им се иска на тези, дето само подклаждат омраза. Второ - един съдия не е взедесъщ инквизитор, и той си има началници, а отделно и една строга рамка дето и се вика закон. И трето - на мен не ми изглеждат съвместими крайни религиозни възгледи и дълги години в университет, в момента в който се образова човек той вече не изпитва такава нужда от Аллах и от Акбар, или от боК. Мога да го кажа така - нивото на образование е обратно проп. на вероятността да си останал ограничена чалма, дето иска да живее в 14 век

16.12 2015 в 23:15

murica as it's finest - всички религии са равни, ама някои са по-равни. ние сме толерантни, ама само на хартия. толерантност само в европа драга мурика, вие сте шит

16.12 2015 в 21:09

Технически е ОК - клетвата е че ще спазва закона не книгата пред нея.

Ама все пак е интересно - дали ще съди по 'шериата' или по закона?

Може да поче да издава присъди - да им кръцнат ръчичките на крадците или да замерят с камъни 'прелюбодейките'...

16.12 2015 в 20:23

С ръка на сърцето клетвата има поне малко повече символично значение , а иначе краварите прогресивно отиват към халифат , дали Хюсейн не е решил да прави обединени американски емирства ??

16.12 2015 в 20:09

Спазването на каквито и да било традиции (вкл. полагането на клетва) е архаично ама това не пречи.

16.12 2015 в 20:04

Полагане на клетва върху каквато и да е религиозна книга е архаично.

16.12 2015 в 19:40

Естествено, че няма да прилага ислямското традиционно право. Както и останалите съдии не прилагат християнското. Иначе САЩ нямаше да са това което са. Ония там са лесни. Има-няма половината от "основателите" са избягали от религиозни гонения.